Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se setkal s evropskými rabíny a odsoudil antisemitismus i válku

Ze světa / / ČTK / 6. listopadu 2023 23:50
Papež se setkal s evropskými rabíny a odsoudil antisemitismus i válku

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František se navzdory nemoci setkal s evropskými rabíny a při schůzce odsoudil antisemitismus, válku a terorismus. Svůj plánovaný projev František rabínům dal v tištěné podobě, což vysvětlil tím, že se necítí dobře, napsala agentura AP. Počet antisemitských činů v Evropě výrazně stoupl od říjnového útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael, který poté zahájit ofenzivu zaměřenou na Pásmo Gazy, kde Hamás vládne.

"V zemi požehnané nejvyšším opět propuklo násilí a válka, kterou zdá se neustále přiživují zloba, nenávist a smrtící boje. ... Velké obavy vzbuzuje také šíření antisemitských demonstrací, které důrazně odsuzuji," uvedl papež. František rovněž řekl, že většina jeho myšlenek a modliteb směřovala k dění posledních týdnů, napsal deník The Guardian.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni potvrdil, že papež je nachlazený a že vytištěný text pro rabíny mu měl ušetřit síly, aby si s každým z nich mohl osobně pohovořit. Ještě téhož dne se František zúčastnil setkání se 7000 dětmi z 84 zemí. Papež se nabídl jako prostředník při vyjednávání o příměří a o propuštění asi 240 rukojmích, které bojovníci Hamásu a dalších radikálních organizací unesli 7. října při útoku na jih Izraele. František v neděli odpoledne telefonoval s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím o blízkovýchodním konfliktu. O rozhovor podle vatikánského mluvčího požádal Raísí.

Raísí před týdnem uvedl, že Izrael svým postupem vůči Pásmu Gazy překročil červenou linii. Raísí také kritizoval Spojené státy, že poskytují širokou podporu Izraeli, zatímco vyzývají Teherán, aby se do konfliktu nezapojoval.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)