Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Velehradě se chystá další ročník soutěže a výstavy mešních a košer vín

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 15. listopadu 2023 10:07
Ve Velehradě se chystá další ročník soutěže a výstavy mešních a košer vín

Ilustrační foto
Autor: Wikipedie.org

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Ve Velehradě na Uherskohradišťsku se chystá 14. ročník ojedinělé soutěže a výstavy mešních a košer vín. Akce pojmenovaná Cisterciácká pečeť se uskuteční v sobotu 18. listopadu, je určena odborné i laické veřejnosti. Zázemí bude mít v prostorách velehradského kláštera. Slovanský sál Stojanova gymnázia se milovníkům vína otevře v 16:00, vstupenky se budou prodávat na místě, sdělil dnes ČTK starosta spolupořádající obce Velehrad Aleš Mergental (za Pro Velehrad).

Loni mezinárodní soutěž i výstava doznala změn, které mají za cíl zpřístupnit mešní vína nejen znalcům. "Vína soutěžní, ale i ta mimo soutěž, jsou v sále prezentována přímo jejich výrobci. Vytváří se příležitost k detailnímu poznání přístupů jednotlivých vinařství, spolu s možností degustovat širší paletu představovaných vzorků vín," uvedl Mergental.

Novinka byla podle organizátorů velmi dobře přijata, protože umožnila přímé zapojení návštěvníků Cisterciácké pečeti do hodnocení vín. "Každý volí pomocí žetonů svého favorita mezi soutěžními víny. Vzniká tím cena veřejnosti, která je přímo v sále velmi živě diskutována. Samozřejmě, že je zde i odborná degustační komise, která uděluje ocenění ve třech kategoriích," uvedl starosta.

Návštěvníci budou mít možnost ochutnat také vína dalších nesoutěžních regionálních vinařů. V nabídce budou nově také jídla připravená podle receptů pocházejících z období, kdy ve Velehradě působil cisterciácký řád. "Degustovat a třeba i tančit se bude za tónů cimbálové muziky Cifra," doplnil Mergental.

Cisterciácká pečeť tematicky rozvíjí snahy o přiblížení a vyzdvižení významu a odkazu cisterciáckého řádu, který ve Velehradě počátkem 13. století vybudoval klášter a spolu s ním rozvinul v kraji vinohradnictví. Jejími pořadateli jsou spolu s obcí Velehrad také Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, Matice velehradská, Místní akční skupina Buchlov a obec Modrá. Záštitu nad pořádáním letošního ročníku převzal administrátor Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)