Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci získá historik Tomáš Petráček

Domácí zpravodajství / / ČTK / 8. prosince 2023 22:29
Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci získá historik Tomáš Petráček

Katolický kněz, historik a teolog Tomáš Petráček
Autor: Hospodářské noviny / Milan Bureš

Praha - Cenu za odvahu, kterou uděluje Nadační fond proti korupci (NFPK), letos získá historik a teolog Tomáš Petráček. Oceněný dříve veřejně kritizoval konzervativní Alianci pro rodinu a vystupoval smířlivě k manželství pro všechny. Míní, že kvůli svým postojům musel na podzim skončit na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Děkanát fakulty jeho výpověď odůvodnil nadbytečností. Petráček cenu převezme v pondělí 11. prosince. Fond to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Cenu za odvahu uděluje fond Petráčkovi za „vytrvalou snahu o kultivaci hodnotového diskurzu ve společnosti, inspirativní promýšlení role náboženství ve veřejném a politickém životě a za prokázanou odvahu vystavit se kvůli těmto aktivitám veřejným útokům“.

Cena je podle fondu určena těm, kteří s odvahou poukazují nebo přímo bojují s projevy, které ohrožují demokratické principy otevřené společnosti. „Dnes už nejde jen o korupční jednání v podobě uplácení. Setkáváme se s pohlcováním celých institucí, průmyslových odvětví, ale i jednotlivých částí občanské společnosti,“ uvedl fond.

Petráček již dříve ČTK řekl, že za výpovědí z fakulty je tlak některých českých biskupů, kterým se jeho veřejné vystupování nelíbí. Podle fondu Petráček zdůrazňuje neférový přístup a likvidaci vnitřní debaty. Děkan Katolické teologické fakulty Vojtěch Novotný se chystá na funkci rezignovat ze zdravotních důvodů.

Ocenění fondu v minulosti získaly například bývalá pražská radní Eva Vorlíčková, která byla obžalována a později zproštěna viny v kauze opencard, nebo bývalá ředitelka odboru ministerstva financí Martina Uhrinová, která upozornila na podezřelé jednání úředníků v kauze Čapí hnízdo. Cenu za celoživotní boj proti korupci od fondu dostal někdejší premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart, kterého se v roce 1991 pokusil uplatit tehdejší ředitel Agrobanky Jan Král.

NFPK patří k několika občanským aktivitám, jejichž cílem je boj proti podplácení. Mezi cíli nadace je podpora odhalování korupční činnosti s ekonomickým dopadem na veřejnou správu, maximální snaha o dotahování zveřejněných případů do konce a podpora budování etických hodnot v demokratické společnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)