Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František chce zjednodušit papežské pohřby, hrob chce mít v římské bazilice

Ze světa / / ČTK / 13. prosince 2023 13:51
František chce zjednodušit papežské pohřby, hrob chce mít v římské bazilice

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio je 266. papež katolické církve
Autor: Wikipedia.org / Gabriel Andrés Trujillo Escobedo / Creative Commons

Vatikán - Papež František chce zjednodušit obřad papežského pohřbu. Nechal rovněž připravit svůj hrob v římské bazilice Panny Marie Sněžné, informovala dnes agentura Reuters.

Papež, který v neděli oslaví 87. narozeniny, v úterním rozhovoru s mexickou televizí M+ uvedl, že s papežským ceremoniářem pracuje na zjednodušení velice podrobných obřadních pravidel, která byla uplatněna u pohřbů jeho předchůdců.

Řekl také, že chce být pohřben v římské bazilice Panny Marie Sněžné (Santa Maria Maggiore), která má exteritoriální status a patří Vatikánu. Papež se sem pravidelně chodívá modlit.

Již více než 100 let jsou papeži pohřbíváni v kryptě pod Svatopetrskou bazilikou ve Vatikánu, připomněl Reuters.

František vyjádřil naději, že v příštím roce uskuteční tři zahraniční cesty, a to do Polynésie, Belgie a také poprvé od svého zvolení v roce 2013 do rodné Argentiny.

V rozhovoru papež, který se podle APA na první pohled zotavil z prodělaného zánětu plic, dále uvedl, že nikdy neuvažoval o rezignaci navzdory zdravotním problémům, které ho letos pronásledovaly. Rezignace jeho předchůdce Benedikta XVI. však podle něj byla správná a i on sám by svůj pontifikát ukončil, pokud by mu to Bůh naznačil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)