Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Betlém na plzeňském náměstí je kompletní, biskup Holub uložil Jezulátko do jesliček

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. prosince 2023 9:58
Betlém na plzeňském náměstí je kompletní, biskup Holub uložil Jezulátko do jesliček

Plzeňský biskup Tomáš Holub
Autor: Wikipedia.org

Plzeň - Plzeňský biskup Tomáš Holub v neděli večer uložil Ježíška do jesliček v betlémě na hlavním plzeňském náměstí Republiky. Betlém s 88 sochami v životní velikosti je tak kompletní. Průvod s dřevěnou sochou Jezulátka, který symbolizoval blížící se Vánoce, vyšel z plzeňského biskupství, směřoval kolem vchodu do katedrály sv. Bartoloměje přes adventní trhy až k betlému. Připojily se k němu desítky rodin s dětmi, které zpívaly adventní a vánoční písně za doprovodu žesťového kvinteta a skautů s betlémským světlem. U betléma už čekaly na průvod asi dvě stovky lidí.

"Letošní advent je nejkratší. Ale já věřím, že krátkost nebude znamenat, že nebude mít hloubku příprava na Vánoce, které jsou nadějí, že tenhle svět je dobrý, i když vypadá někdy tak složitě," řekl Holub ČTK. Podle něj byla neděle zvolena k uložení Jezulátka proto, že v tradici katolické církve je posledních sedm dní bezprostřední přípravou směřování všeho k betlému. "A tak chceme právě, aby už na toho Ježíška bylo vidět," řekl.

Starosta třetího městského obvodu David Procházka (ANO) popřál lidem klidný poslední týden adventu. "Dnes jsme uložili Ježíška, a on se vlastně narodí až za týden. A k tomu, aby se narodil potřebuje klid. Přál bych si, abychom si skutečně ten klid všichni udělali. Aby to nebylo o tom, že za týden dohoníme všechny plány, dokoupíme horečně všechny dárky. Důležitější jsou právě takovéto chvilky, jako máme teď, potkávat se s přáteli na našem úžasném náměstí," uvedl starosta.

Biskup poděkoval lidem, kteří přišli doprovodit Ježíška. "Aby poslední týden před 24. prosincem, tedy dnem, kdy věříme, že on se stal jedním z nás, aby byl tady symbolicky mezi námi," řekl lidem. Požehnal poslednímu týdnu přípravy na Štědrý den. "Na den, ve kterém boží blízkost znamená, že máme inspiraci být také štědří jedni k druhým. Kéž i ten malý Ježíšek tady u nás na náměstí nám to připomíná, krásný čas, který bude znamenat, že jsme si navzájem blízko," dodal Holub.

Betlém s figurami v životní velikosti je letos mezi 130 stánky vánočních trhů. "Letos v něm zase přibyly dvě figury - telátka v životní velikosti. Dnes je tam 88 soch," řekl ČTK pořadatel Jaroslav Strohschneider z firmy Prostr servis. Na trzích podle něj letos lidé nejvíce kupují občerstvení a svařené víno, pak keramiku, šperky a vánoční ozdoby, řekl. Je znát, že oproti loňsku šetří.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)