Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Část katolických biskupů odmítá žehnat homosexuálním párům, jak povolil Vatikán

Ze světa / / ČTK, vaticannews / 23. prosince 2023 8:32
Část katolických biskupů odmítá žehnat homosexuálním párům, jak povolil Vatikán

Ilustrační foto
Autor: Catholicnews.org.uk / M. Mazur

Lusaka/Varšava - Část katolických biskupů se vzepřela linii vytyčené papežem Františkem, který novým dokumentem schválil praxi žehnání stejnopohlavním párům. Otevřeně to odmítají například v některých afrických zemích, v nichž je často homosexualita postavena mimo zákon, proti se postavila rovněž polská biskupská konference, napsala agentura AP.

Vyostřené reakce na vydání dokumentu s latinským názvem Fiducia Supplicans, který umožňuje žehnat nesezdaným párům i svazkům homosexuálů, podle AP ukazuje, jak je církev v této otázce rozdělená a jak silná v ní existuje opozice proti liberálnějšímu kurzu nastavenému současným papežem.

Kritika přichází převážně z Afriky a Polska

Biskupská konference v Zambii oznámila, že v zemi se žehnání stejnopohlavním párům provádět nebude. Také biskupové v Malawi uvedli, že žehnání „stejnopohlavním svazkům jakéhokoli druhu“ není možné. V obou těchto afrických zemích jsou homosexuální styky trestné a hrozí za ně dlouhé vězení. Podle organizace Human Dignity Trust, která hájí práva lidí z komunity LGBT+, kriminalizuje homosexualitu 31 z 54 afrických zemí.

Opozici proti nové politice Vatikánu neobvykle silně vyjádřila rovněž polská biskupská konference. Její mluvčí Leszek Gensiak uvedl, že manželství je výhradně svazkem mezi mužem a ženou a sexuální styky mimo toto uspořádání jsou „vždy přestupkem proti boží vůli“.

Kazašský biskup Athanasius Schneider v prohlášení napsal, že postup Vatikánu je „obrovský podvod“ a že by si kněží měli být vědomi toho, že povolit žehnání stejnopohlavním párům je zlo. Kazašský arcibiskup Tomasz Peta duchovním ve své arcidiecézi žehnání rovnou zakázal.

Představitelé katolické církve v dalších zemích, například v Nigérii, Keni, Ghaně nebo Jihoafrické republice, volají po tom, aby Vatikán svůj krok lépe vysvětlil a dal jasně na srozuměnou, zda dokument znamená oficiální přitakání stejnopohlavním svazkům.

Podle Ukrajinců se deklarace nevztahuje na řeckokatolické církve

Také ukrajinská řeckokatolická církev nehodlá uplatnit dokument Vatikánu, který umožňuje požehnat stejnopohlavním párům a který podpořil papež František. Arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, který stojí v čele ukrajinské řeckokatolické církve, uvedl, že vatikánský dokument "vykládá pastorační význam požehnání v latinské církvi", ale nezmiňuje se o řeckokatolické církvi a jejím učení.

"Tato deklarace se vztahuje výlučně na latinskou církev a nemá žádnou právní moc ohledně věřících řeckokatolické církve," uvedl arcibiskup v prohlášení, ze kterého dnes citovala agentura Reuters.

Práva homosexuálů na Ukrajině dosáhla jistého pokroku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil sympatie k prosazování práv sexuálních menšin, i když za nynější války s Ruskem vyloučil ústavní změny, které by umožňovaly sňatky osob stejného pohlaví.

Papež vystoupil proti "pohodlným náboženským jistotám"

Dokument Fiducia Supplicans tento týden zveřejnilo vatikánské Dikasterium pro nauku víry. Dalo v něm na srozuměnou, že stejnopohlavní svazky neuznává a nepovažuje je za rovnocenné manželství. Žehnání však kněžím povolí, protože ho považuje za „prosbu Bohu“.

Papež se k těmto sporům ve čtvrtek nepřímo vyjádřil, když mimo jiné řekl, že víra nemá potvrzovat "pohodlné náboženské jistoty". V tradičním předvánočním poselství adresovaném římské kurii varoval před přílišným lpěním na "zkostnatělé ideologii", které podle něj brání církvi posunout se vpřed. 

Podle serveru Vatikannews papež mimo jiné uvedl, že je třeba smělosti k tomu, abychom putovali a šli stále dál. "Je to otázka lásky. K lásce je třeba odvahy.  Dnešní boj spočívá v předávání nadšení těm, kteří je již dávno ztratili. Šedesát let po koncilu stále diskutujeme o rozdělení na „pokrokáře“ a „konzervativce“, ale to není skutečné rozdělení. Ústřední rozdíl je mezi „zamilovanými“ a „zvyklými“. To je ten rozdíl. Pouze milující může putovat," uvedl papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)