Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval při půlnoční liturgii a ve vánočním poselství k míru na Ukrajině a Blízkém východě

Ze světa / / ČTK; red / 25. prosince 2023 15:19
Papež vyzval při půlnoční liturgii a ve vánočním poselství k míru na Ukrajině a Blízkém východě

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán - Papež včera na Štědrý den znovu vyzval k míru na Ukrajině, v Izraeli a na palestinských územích. Psaly o tom zahraniční agentury. Při půlnoční bohoslužbě ve Vatikánu řekl, že srdce křesťanů jsou v Betlémě, na který doléhá konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. „Naše srdce jsou dnes večer v Betlémě, kde je kníže pokoje stále odmítán odsouzeníhodnou logikou války, rachotem zbraní, který mu i dnes znemožňuje nalézt své místo ve světě,“ řekl papež při půlnoční liturgii ve Vatikáně, které se zúčastnilo 6500 lidí.

Už předtím při poledním kázání uvedl, že je blízko lidem, kteří žijí v oblastech, kde se bojuje. „Myslíme na Palestinu, Izrael, Ukrajinu. Myslíme i na ty, kteří trpí kvůli chudobě, hladu, otroctví,“ uvedl. Vyzval také k oslavě Vánoc ve střídmosti a bez plýtvání. „Nezaměňujme svátek s konzumem,“ nechal se slyšet.

Dnes 25. prosince ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyjádřil bolest nad oběťmi útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října a vyzval k ukončení izraelské vojenské operace a k řešení humanitární krize v Pásmu Gazy. Apeloval i na propuštění zbývajících rukojmích zadržovaných Hamásem. V poselství žádal papež také ukončení konfliktu na Ukrajině a na dalších místech světa.

Velkou část poselství věnoval papež kritice zbrojního průmyslu a obchodování se zbraněmi. „Jak můžeme mluvit o míru, když výroba zbraní, jejich prodej a obchodování s nimi jsou na vzestupu?“ prohlásil papež. „Mělo by se o tom mluvit a psát, abychom odhalili zájmy a zisky, které jsou hybateli válek,“ zdůraznil.

„Ať (mír) zavládne v Izraeli a Palestině, kde válka ničí životy lidí. Myslím na ně na všechny, zvlášť pak na křesťanské komunity v Gaze a v celé Svaté zemi,“ řekl papež ve svém poselství předneseném z balkonu Vatikánské baziliky k tisícům lidí shromážděných dole na náměstí.

Kromě Blízkého východu a Ukrajiny zmínil papež také politické, sociální a vojenské konflikty v zemích, jako jsou Sýrie, Jemen, Libanon či Arménie a Ázerbájdžán, a hájil práva migrantů po celém světě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)