Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František na Nový rok vyzdvihnul roli žen a matek. Připomněl i rok od úmrtí Benedikta XVI.

Ze světa / / ČTK / 1. ledna 2024 23:02
František na Nový rok vyzdvihnul roli žen a matek. Připomněl i rok od úmrtí Benedikta XVI.

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / Public domain

Vatikán - Papež František při dnešní novoroční liturgii na slavnost Matky Boží vyzdvihl důležitou roli žen a matek v církvi i ve společnosti. Svět k nim podle něj potřebuje vzhlížet, aby našel mír a vymanil se ze spirály násilí a nenávisti. Informovala o tom agentura DPA, která upozornila, že katolická církev si 1. ledna vedle liturgické slavnosti Matky Boží Panny Marie připomíná jako Světový den míru.

"Naše doba bez míru potřebuje matku, která znovu sjednotí lidskou rodinu," pronesl nejvyšší představitel katolické církve před přibližně 7000 věřícími ve vatikánské Svatopetrské bazilice.

Papež zdůraznil, že každá společnost by měla ženy respektovat, opatrovat je a vážit si jich. Samotná katolická církev podle něj potřebuje znovu objevit svou vlastní ženskou tvář. "Kdo zraňuje jedinou ženu, znesvěcuje Boha, který se narodil z ženy," pronesl František.

Agentura Reuters dala papežova slova do souvislosti se situací v Itálii, která se podle ní v současné době snaží zbavit zakořeněného mužského šovinismu, jenž nezřídka vedl k vraždám žen. Připomněla smrt dvaadvacetileté studentky Giulie Cecchettinové, kterou v listopadu ubodal její bývalý přítel a jejíž vražda vyvolala v zemi protesty proti násilí na ženách.

Podle dřívějšího prohlášení italského ministerstva vnitra bylo v roce 2023 v zemi zavražděno více než sto žen a více než polovinu z nich připravil o život jejich partner nebo bývalý partner. Papež František vyzýval k zastavení násilí na ženách už mnohokrát v minulosti.

Na Silvestra František připomněl první výročí úmrtí papeže Benedikta

O den dříve, při silvestrovské pobožnosti, František vyzval věřící k vděčnosti a s ohledem na nadcházející rok zdůraznil význam naděje. V den prvního výročí smrti svého předchůdce Benedikta XVI. dal najevo svůj obdiv k emeritnímu papeži.

Při tradiční polední modlitbě Anděl Páně vzdal papež hold Benediktu XVI. a vyzval lidi na Svatopetrském náměstí, aby na jeho počest zatleskali. "Myslíme na něj s vděčností a obdivem. Žehná nám z nebe a provází nás," řekl papež.

Benedikt XVI. zemřel ve Vatikánu 31. prosince 2022 ve věku 95 let. Byl prvním papežem po bezmála 600 letech, který rezignoval na vedení církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)