Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské arcibiskupství rozšiřuje nájemní bydlení do Milovic

Kraje: Středočeský / / ČTK / 17. ledna 2024 20:22
Pražské arcibiskupství rozšiřuje nájemní bydlení do Milovic

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Milovice (Nymbursko) -  V Milovicích na Nymbursku je ve dvou domech 38 nových bytů, které provozuje arcibiskupství pražské a nabízí je přes svoji developerskou službu XPlace. Bytové hospodářství má být v budoucnu jedním ze zdrojů financování katolické církve. Byty v Milovicích mají od tohoto týdny první nájemce. Novinářům to dnes řekli pražský arcibiskup Jan Graubner a generální vikář arcibiskupství Jan Balík. Jde o prvních 38 těchto bytů mimo Prahu, díky větší výměře by měly najít nájemníky hlavně mezi rodinami s dětmi. V první polovině letošního roku přibude do nabídky arcibiskupství dalších 114 bytů, do konce roku 2025 až 566. Byty v Milovicích vyšly na 158 milionů korun, uvedl Balík.

Nájemní bydlení má tvořit vedle lesního hospodářství jednu z klíčových výnosových aktivit církve po roce 2030, z nichž bude arcibiskupství financovat provoz. Finanční náhrada za majetky, které nemohly být církvi vydány v restituci, bude plynout církvi postupně do roku 2042. V roce 2030 skončí financování státem, které církev užívá na provoz. "Prostředky, které dostáváme jako náhradu, musíme rozumně investovat, abychom byli schopní financovat provoz," řekl pražský arcibiskup Graubner, který dnes v Milovicích nové byty požehnal.

Zisk má jít podle Graubnera především na platy duchovních. "Nejsme schopní z tohoto financovat třeba opravy kostelů, to je druhá hromádka, tam je to především otázka farností a různých dárců," podotkl Graubner. Třetím pilířem má být vedle lesního a bytového hospodářství v budoucnu také fotovoltaika a větrné elektrárny. "Tam jsme v podstatě na začátku," doplnil arcibiskup. Lepší ekonomické soběstačnosti arcibiskupství má přispět i dárcovská aplikace Donátor. Nabízí dárcům uživatelsky snadnější způsob, jak mohou přispívat například na platy duchovních a různé konkrétní projekty.

V Praze a blízkém okolí nyní arcibiskupství spravuje a pronajímá 150 bytů. Podle odhadů arcibiskupství by mělo 566 bytů vydělat zhruba 160 milionů korun hrubého, což odpovídá výnosnosti celého portfolia kolem čtyř procent. Do roku 2025 by měly investice do nájemního bydlení dosáhnout zhruba čtyř miliard korun.

XPlace je platforma vlastněná arcibiskupstvím pražským zprostředkovávající nájemné bydlení. V roce 2023 tvořily výnosy z nájemního bydlení pod značkou XPlace přes 21 milionů korun. Stejný počet bytů má letos při obsazenosti 95 procent vydělat přibližně 32 milionů korun.

Měsíční nájemné v milovických bytech bude mezi 13.000 a 30.000 korunami podle velikosti. Byty jsou nové či kompletně zrekonstruované, součástí jsou kuchyně a vestavěné skříně, a některé mají vlastní nábytek. XPlace nabízí i garáže a garážová stání nebo prostory pro maloobchod. Od února najdou zájemci nabídku bytů XPlace na novém webu. Letos přibudou do nabídky byty na Smíchově, ve Stodůlkách a v Kolíně.

XPlace na výstavbě bytů spolupracuje s developery Finep, Trigema či VPP Group. Některé byty dostalo arcibiskupství směnou za pozemky, které neumělo samo využít. Tímto způsobem získalo od největšího českého rezidenčního developera Central Group 100 bytů ve Zličíně a na Střížkově. Arcibiskupství nákup bytů financuje z náhrad od státu a z prodeje vlastního majetku, investice doposud dosáhly zhruba dvou miliard korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)