Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výtěžek Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi překonal dosavadní rekord

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 20. ledna 2024 9:08
Výtěžek Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi překonal dosavadní rekord

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Olomouc - Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi, kde byla tato tradice založena, již překročil dosavadní rekordní částku. Charitní pracovníci dosud nalezli v kasičkách 39,2 milionu korun, část z nich však ještě stále nerozpečetili, zjistila ČTK na stránkách sbírky. Loni lidé v této sbírce věnovali 38,46 milionu korun. Na území olomoucké arcidiecéze, která zahrnuje Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje, vyrazili koledníci letos s 6108 kasičkami, rozpečetěn byl dosud obsah u 5770 z nich, vyplývá z údajů Charity ČR.

Zástupce Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) štědrost lidí překvapila. "Jsme velmi vděčni veřejnosti za tuto podporu. Pravdou je, že jsme opatrně přistupovali k očekáváním, neboť nálady ve společnosti vzhledem k ekonomice a sociální situaci jsou opatrné až negativní. Nevěděli jsme proto, jak se to projeví na naší sbírce. Jsme tedy hodně překvapeni a o to ještě desetkrát vděčnější, že nás veřejnost takto podporuje," řekl dnes ČTK krajský koordinátor sbírky Marek Navrátil z ACHO.

Z charit v olomoucké arcidiecézi byli již tradičně nejštědřejší lidé z oblasti Uherského Hradiště, kde přispěli částkou 3,7 milionu korun, tedy o 200.000 více než loni. Tam jsou již všechny kasičky sečteny. Přes tři miliony korun vložili lidé do kasiček koledníkům také v oblasti Zlín a Valašského Meziříčí. Přes 2,1 milionu korun hlásí i olomoucká charita, kde se kasičky však ještě sčítají. Částkou 1,9 milionu korun přispěli dárci také v oblasti Charity Hranice a Zábřeh, přes dva miliony korun věnovali z oblasti Šternberka a Uherského Brodu. Podle koordinátora by měla být sbírka definitivně sečtena zhruba v polovině příštího týdne.

Výtěžek charita věnuje na přímou sociální pomoc jednotlivcům či rodinám v obtížné životní situaci, ale i na své projekty sociálních a zdravotních služeb, které pomáhají seniorům, lidem s postižením či lidem bez domova. Právě přímá pomoc charity se podle zástupců ACHO zřejmě odráží i na ochotě lidí v této sbírce přispívat. "Veřejnost zřejmě zná naši činnost a má s ní pozitivní zkušenosti, proto se nebojí charitě ve sbírce peníze věnovat," doplnil Navrátil.

V celé olomoucké arcidiecézi vyrazilo na začátku ledna do ulic během Tříkrálové sbírky na 20.000 dobrovolníků, s sebou měli o 219 kasiček více než loni. Koledování tří králů s charitními pokladničkami se v ulicích měst a obcí uskutečnilo od 1. do 14. ledna.

První Tříkrálová sbírka se z podnětu tehdy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera konala již v roce 2000, ale jen na území olomoucké arcidiecéze. Od roku 2001 se rozšířila ve všech diecézích republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)