Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Letošní Tříkrálová sbírka byla rekordní, vybralo se přes 172 milionů Kč

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. února 2024 17:31
Letošní Tříkrálová sbírka byla rekordní, vybralo se přes 172 milionů Kč

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Praha - Do Tříkrálové sbírky lidé letos věnovali 172,57 milionu korun. Je to nejvyšší výnos od jejího vzniku v roce 2000, uvedli v tiskové zprávě organizátoři sbírky z Charity Česká republika. Výtěžek je tradičně určený na pomoc lidem v tíživé životní situaci, seniorům, lidem s postižením nebo bez domova, rodinám ohroženým sociálním vyloučením a nemocným. Loni lidé do sbírky poslali 161 milionů korun.

Tři krále se zapečetěnými pokladničkami mohli lidé potkávat na ulicích českých obcí a měst v první polovině ledna. Do více než 27.600 pokladniček vybrali přes 165 milionů korun. Další peníze se podařilo vybrat pomocí dárcovských SMS či převodem na charitní účet. Možnost finančně přispívat do sbírky mají lidé po celý rok, například přes on-line koledu na webu Tříkrálové sbírky.

„Za letošní skvělý výsledek patří poděkování mnoha dobrovolníkům, zejména dětem, mládeži a dospělým organizátorům této celostátní sbírky. A také všem štědrým dárcům za jejich příspěvky,“ uvedl ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Výtěžek sbírky je rozdělen podle předem daného klíče. Do obcí, kde byly peníze vykoledovány, se vrací téměř dvě třetiny výtěžku. Dalších 15 procent je určeno na činnost regionální charity. Dalších deset procent putuje na pomoc v zahraničí, zejména na okamžitou pomoc při mimořádných událostech jako povodně nebo zemětřesení. Po pěti procentech využije Charita Česká republika na své celostátní projekty a na samotnou organizaci sbírky.

Z konkrétních projektů podpoří vybrané peníze například provoz půjčovny zdravotních pomůcek Farní charity Dobruška. V Konici na Olomoucku díky dárcům zakoupí vozidlo pro Domácí zdravotní a hospicovou službu. V Novém Hrozenkově na Valašsku z výnosu sbírky pořídí auta pro dojíždění za seniory žijícími na horských samotách.

V Písku z výnosu podpoří Azylový dům sv. Alžběty pro matky s dětmi v tísni. V západočeských Přešticích pošlou většinu výtěžku na provoz Domova pokojného stáří Naší Paní v Klatovech, zbytek věnují na Denní stacionář Kristián a na podporu osob s postižením a lidem v nouzi, o které se Farní charita Přeštice stará.

V Ústí nad Labem půjdou peníze na revitalizaci prostor Centra pro rodinu Ovečka, které pracuje s rodinami a podporuje smysluplné trávení jejich společného času. Charita Český Těšín plánuje rekonstrukci domu pro seniory a nákup kompenzačních pomůcek.

Charity v Hodoníně, Jičíně, Jihlavě, Kopřivnici, Kyjově, Šluknově, Znojmě a jinde věnují výtěžek na přímou pomoc jednotlivcům či rodinám v nouzi, která je způsobená například živelní pohromou, úrazem, vážným onemocněním či nepříznivou životní situací, kterou se snaží v kooperaci s charitními pracovníky aktivně řešit.

První ročník Tříkrálové sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. Celostátně se začala konat o rok později. Od té doby výnos sbírky každoročně stoupá. Výjimkou byl covidový rok 2021, kdy nebylo možné osobní koledování, ale i tak se vybralo 81,5 milionu korun. Do Tříkrálové sbírky se každoročně zapojí kolem 70.000 dobrovolníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)