Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bourání mešity v Indii rozpoutalo násilí, vyžádalo si pět mrtvých, 150 raněných

Ze světa / / ČTK / 9. února 2024 21:15
Bourání mešity v Indii rozpoutalo násilí, vyžádalo si pět mrtvých, 150 raněných

Oblast Haldwani-Kathgodam při pohledu ze silnice Bhimtal-Haldwani
Autor: Wikipedie.org / Prts005 / Creative Commons

Dillí - Nejméně pět mrtvých a 150 zraněných si vyžádaly nepokoje, které vypukly v severoindickém městě Haldvani poté, co se úřady rozhodly strhnout místní mešitu a přilehlou náboženskou školu. Informovala o tom agentura AP.

Násilnosti vypukly ve čtvrtek, když indické úřady zbouraly mešitu, o níž tvrdily, že byla postavena nelegálně. Místní se snažili bourání bránit. Situaci dostalo pod kontrolu až 4000 policistů povolaných na místo. Ve městě aktuálně platí zákaz vycházení a jsou zavřené školy.

"Policie použila slzný plyn a střílela ostrými náboji, aby rozehnala protestující, kteří házeli kamení a zápalné láhve," popsal situaci policejní úředník A.P. Anšuman agentuře AP.

Místní správa zpravodajské stanici BBC řekla, že mešita i medresa, tedy islámská náboženská škola, byly na pozemcích patřících státu postaveny ilegálně a budovy nebyly ani jako náboženské stavby registrované. Místní to popírají a argumentují tím, že k demolici došlo dříve, než soud v tomto případu vydal konečný rozsudek, píše BBC.

Indičtí muslimové obviňují hinduistickou nacionalistickou vládu, že už v minulosti použila buldozery k likvidaci jejich domů a obchodů. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International a Human Rights Watch kritizují premiéra Naréndru Módího, že problémy přehlíží, a umožňuje tak nenávistné projevy proti muslimům, kteří tvoří 14 procent z 1,4 miliardy obyvatel Indie. Módího Indická lidová strana (BJP) tato obvinění odmítá.

Severoindické město Haldvani, ve státu Uttarákhand, se nachází asi 270 kilometrů od Dillí. K protestům a srážkám obyvatel s policií a úřady docházelo v oblasti už dříve. Například v lednu minulého roku poté, co bylo více než 50.000 lidí převážně muslimského vyznání doručeno oznámení o vystěhování s tvrzením, že nelegálně žijí na pozemcích vlastněných indickými železnicemi, připomíná BBC.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)