Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Abú Zabí otevřou hinduistický chrám, součástí jsou i sochy českého výtvarníka

Ze světa / / ČTK / 13. února 2024 16:35
V Abú Zabí otevřou hinduistický chrám, součástí jsou i sochy českého výtvarníka

Nově vybudovaný BAPS Hindu Mandir v Abu Dhabi
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Abú Zabí - V metropoli Spojených arabských emirátů (SAE) Abú Zabí ve středu slavnostně otevřou hinduistický chrám, který je podle místního deníku The National prvním kamenným hinduistickým chrámem na Blízkém východě postaveným tradiční řemeslnou technikou. Ceremoniálu se zúčastní i indický premiér Naréndra Módí. Stavba z růžového pískovce zahrnuje dekorativní prvky symbolizující obě země, Indii a SAE, a jejich náboženství, islám a hinduismus. Součástí chrámu je i sedm třímetrových dřevěných plastik českého výtvarníka Jaroslava Proška.

Český příspěvek chrámu v Abú Zabí vytvořil Prošek z asi 6500 let starého subfosilního dubu. Počet soch má symbolizovat sedm emirátů SAE. "Pro nás je to obrovská pocta, že jsme dostali příležitost podílet se s českým uměním na tak významné stavbě, která vystihuje a zobrazuje různé národy a kultury," uvedl Marek Landa, majitel společnosti Crystal Caviar, která Proška zastupuje.

Landa připomněl i další multináboženské projekty v SAE, například loni otevřený takzvaný Abrahámovský rodinný dům, v němž stojí nedaleko sebe mešita, kostel a synagoga. V areálu nazvaném podle Abraháma (arabsky Ibráhím), k němuž se hlásí křesťané, židé i muslimové, je i středisko, v němž se konají mezináboženská setkání či semináře. "V dnešní turbulentní době to dokazuje, že je náboženská tolerance ve světě možná," uvedl Landa.

Hinduistický chrám v Abú Zabí vznikal pět let a podílelo se na něm přes dva tisíce sochařů, mnozí vytvářeli dekorace doma v Indii podle tamních tradičních řemeslných technik používaných tisíce let. Každá socha či reliéf dostaly specifický kód a po zaslání do Abú Zabí byly na místě skládány jako obří puzzle. Pískovec a mramor použitý na stavbu pochází podle serveru The National z Itálie a Indie.

V novém chrámu je také více než sto senzorů, které mají monitorovat seizmickou aktivitu. U chrámu bude i knihovna, park, občerstvení či hřiště pro děti.

Chrám v Abú Zabí má symbolizovat přátelství SAE a Indie a také symbiózu různých náboženství. Například jeden z jeho rozsáhlých vlysů zobrazuje fáze měsíce; úplněk a srpek po jeho boku. Úplněk odkazuje k hinduistům a srpek k muslimům, pro něž srpek měsíce znamená začátek a konec postního měsíce ramadánu. Dalšími sjednocujícími motivy jsou dekorace zobrazující zvířata, zahrnují slony či pávy, což jsou obvyklé motivy v hinduistických chrámech, ale také třeba velbloudy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)