Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prostory kostela Panny Marie v Olomouci ozdobí plastiky Andělé naděje

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 13. února 2024 16:36
Prostory kostela Panny Marie v Olomouci ozdobí plastiky Andělé naděje

Detail skleněné plastiky Marka Trizuljaka
Autor: https://www.ado.cz/

Olomouc - Prostory olomouckého kostela Panny Marie Sněžné ozdobí skleněné plastiky s názvem Andělé naděje. Dílo výtvarníka Marka Trizuljaka zde bude umístěno na Popeleční středu. Postní umělecké intervence současných umělců chystá Akademická farnost Olomouc v prostoru tohoto kostela pošesté. Smyslem iniciativy je pozvat návštěvníky chrámu neotřelým způsobem za pomocí moderních uměleckých prostředků na cestu do vlastního nitra, informovalo olomoucké arcibiskupství na svých stánkách.

V kostele budou umístěny artefakty ze skla, s nimiž nebyl autor spokojen, nebo jsou utvořeny ze zbytkového skla. Podle pořadatelů jde zároveň o vyjádření pravdy, že církev chce být prostorem pro všechny, i pro ty, kteří se necítí být Boha hodni. „Postní intervenci v kostele Panny Marie Sněžné jsem se rozhodl řešit umístěním několika skleněných objektů. Na cyklu andělů pracuji právě v tomto období, skleněná pyramida vznikla před více než deseti lety," uvedl výtvarník Trizuljak.

Autor se věnuje malbě, sklářské tvorbě, sochařství, výtvarné fotografii a literární tvorbě. Každá ze skulptur má podle něj určitou chybu či nedokonalost. "Skleněná pyramida (sen o architektuře kostela Nejsvětější Trojice) je vytvořena ze střepů, které byly původně určeny k vyhození. Také se později stalo, že se jedna její část rozbila. Až nynější záměr postní intervence mě vedl k opravě," doplnil Trizuljak.

Akademická farnost Olomouc pořádá umělecké intervence ve svém kostele od roku 2019. V uplynulých letech spolupracovala s malíři Patrikem Háblem a Janem Jemelkou, se sochaři Robertem Bučkem a Janem Ambrůzem a textilní výtvarnicí Dagmar Havlíčkovou. Vernisáž intervence sedmdesátiletého výtvarníka Marka Trizuljaka ze Seničky na Olomoucku, který hojně tvoří i pro kostely a církevní instituce, se bude konat po liturgii Popeleční středy, tedy přibližně ve 20:30. Dílo bude v tomto mariánském kostele k vidění až do konce postní doby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)