Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jihokorejský pastor, označovaný za hrdinu, byl odsouzen za zneužívání uprchlic

Ze světa / / ČTK / 17. února 2024 11:25
Jihokorejský pastor, označovaný za hrdinu, byl odsouzen za zneužívání uprchlic

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Chad Madden

Soul - Jihokorejský pastor Čchon Ki-won, označovaný v minulosti za hrdinu, protože pomohl přes hranice propašovat stovky lidí z KLDR, byl odsouzen k pětiletému trestu vězení za sexuální zneužívání mladistvých uprchlic. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Policie obvinila 67letého Čchona ze sexuálního obtěžování šesti severokorejských dívek ve věku mezi 13 a 19 roky, z nichž některé přespávaly v internátní škole, kterou pastor zřídil v metropoli Soulu. Čchon veškerá obvinění popřel, jihokorejský soud ho ale "na základě nesporných důkazů" shledal ve středu v pěti případech vinným.

"Oběti vypovídaly shodně a jejich výpovědi zahrnovaly podrobnosti, které by nemohly uvést, pokud by neměly osobní zkušenosti," uvedl soud v Soulu.

Některé z dívek, které se staly obětí pastora, uprchly z KLDR samy, jiné s rodinami za pomoci Čchonovy misijní organizace Durihana. Tato misie je jednou z nejznámějších jihokorejských nevládních organizací, které pomáhají Severokorejcům utíkat z vlasti přes Čínu.

Pastor Čchon byl desítky let vnímán jako spasitel Severokorejců a někteří lidé ho nazývali "asijským Schindlerem" s odkazem na německého průmyslníka Oskara Schindlera, který se proslavil jako zachránce 1200 Židů před smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech.

Čchon tvrdí, že za posledních 25 let pomohl uprchnout více než tisícovce Severokorejců před režimem diktátorské rodiny Kimů. V roce 2002 byl sedm měsíců vězněn v Číně, když byl při jedné z převaděčských akcí zadržen tamními úřady.

Čchonovy iniciativy, včetně založení alternativní školy pro severokorejské studenty, se staly námětem řady dokumentárních pořadů a článků, které zveřejnily mimo jiné BBC, CNN, The New York Times či National Geographic. Jeho zatčení v září loňského roku v Soulu Jižní Koreu šokovalo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)