Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obnova vyhořelého kostela sv. Michaela na Smíchově vyjde na 44,6 milionu Kč

Kraje: Praha / / ČTK / 19. února 2024 20:57
Obnova vyhořelého kostela sv. Michaela na Smíchově vyjde na 44,6 milionu Kč

Pravoslavný kostel svatého Michaela Archanděla (Smíchov)
Autor: Wikipedie.org / Jerzy Strzelecki / Creative Commons

Praha - Pražský magistrát nechá obnovit vyhořelý kostel svatého Michaela na Smíchově. Úřad v březnu vypíše výběrové řízení na zhotovitele, kterého vybere do konce letošního května. Rekonstrukce vyjde asi na 44,63 milionu korun, přesná částka vzejde z výsledku tendru. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Vzhledem k rozsahu poškození vznikne z velké části replika stavby. Dřevěný kostel ze 17. století vyhořel 28. října 2020. Viníka požáru policie neodhalila, a případ proto odložila. Na obnovu kostela se uskutečnila veřejná sbírka, ve které lidé přispěli asi 1,9 milionu korun. Vlastníkem je Praha a užívala jej Rumunská pravoslavná církev.

"Veřejnou zakázku je zapotřebí realizovat už jen s ohledem na kulturní hodnotu stavby," píše se v dokumentu. Při opravě tak vznikne replika původního kostela, který je nemovitou kulturní památkou. "Jde o to, aby to byla přesná replika podle jednotlivých poškozených dílů, ne pouze vizuálně náhodná replika. A zároveň, aby byly dodrženy veškeré odborné postupy, včetně kácení dříví," řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Kostel nebyl pojištěn, proto práce zaplatí město.

Požár kompletně poškodil konstrukční prvky věží, bání, střešní námětky a krytiny. Předtím, než byly demontovány, je odborníci pečlivě změřili a zdokumentovali, aby bylo možné zhotovit jejich přesnou kopii. Konstrukce roubených stěn a ochozů byly požárem poškozeny v různé míře podle intenzity požáru. Na jedné stěně se mohou nacházet ohněm nepoškozené trámy, ale také trámy zcela prohořelé.

Kdy přesně rekonstrukce začne, zatím není jasné. Důležité bude například to, jak se podaří získat správné dřevo, které není možné kácet v kteroukoliv roční dobu. Podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) by se většina prací mohla uskutečnit v roce 2025. "Některé postupy ale budeme dělat vůbec poprvé, proto se zdráhám říci, kdy přesně to bude," řekl. Oproti minulosti by se mělo o kostel starat Muzeum hlavního města a bude mít nově řád stejně jako ostatní památky. Zlepší se také bezpečnost památky, ke kostelu byla nově zavedena elektřina a budou zde bezpečnostní kamery.

Kostel tvoří dvě nestejně velké obdélné části, chrámová loď, která je opticky rozdělena na dvě části, a sice předsíň v podvěží a hlavní prostor lodi, a o něco užší kněžiště obrácené k východu. Hlavní vstup je uprostřed západního průčelí. Loď je na západní, severní a jižní straně opticky zvětšena krytým ochozem s pultovou střechou na trámové sloupkové konstrukci. Nad západní částí lodi stála čtyřboká věž s dvoustupňovou cibulovou bání.

Pravoslavný kostel svatého Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)