Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zastupitelstvo v Uherském Hradišti františkánům znemožnilo využití pozemku k zastavění

Domácí zpravodajství / vlu / / 21. února 2024 23:37
Zastupitelstvo v Uherském Hradišti františkánům znemožnilo využití pozemku k zastavění

Klášter františkánů v Uherském Hradišti
Autor: Člověk a Víra / Jaroslav Tupý

Uherské Hradiště - Zastupitelé Uherského Hradiště schválili v pondělí 12. února rozsáhlé změny územního plánu města, s jedním z bodů ale nesouhlasí řád františkánů, protože jim znemožňuje na pozemku v jejich vlastnictví jakoukoliv výstavbu. Zástupci nadačního fondu Teo via, který řádu pomáhá při správě majetku, se domnívají, že město ke změně přistoupilo proto, že se mu nepodařilo tento pozemek odkoupit. Částku, o kterou františkáni změnou územního plánu přišli, odhadují na nižší desítky milionů korun.

Pozemek, který se nachází v centru města u ulice Velehradská třída mezi synagogou, knihovnou a klášterním komplexem, se z plochy určené k zastavění změní na plochu vedenou jako veřejná zeleň. Františkáni ale žádnou změnu po městu nepožadovali, to k ní přistoupilo z vlastní vůle.

Starosta města Stanislav Blaha (ODS) na zastupitelstvu uvedl, že františkáni dosud nepřišli s žádným konkrétním záměrem, na základě kterého by tuto lokalitu město mohlo posuzovat. A doplnil, že když město dříve uvažovalo o využití pro výstavbu divadla, památkáři namítali, že se dříve v těchto místech nacházela klášterní zahrada a proto si místo pro výstavbu nedovedou představit. Na zastupitelstvu také od městského architekta Aleše Holého zazněla námitka, že se jedná o komplikovanou a nedořešenou oblast, kde není jasně definována ochranná zóna okolních památek ani dopravní dostupnost.

Město Uherské Hradiště chtělo odkoupit klášter Provincie bratří františkánů s přilehlou zahradou a pozemky za 42 milionů korun, tento záměr dokonce v roce 2021 schválilo na zastupitelstvu. Z prodeje ale na konci minulého roku sešlo, a minimálně do roku 2035 v klášteře bude nadále sídlit Státní okresní archiv.

Situaci kritizují Martin Navláčil a Viktor Šimeček z nadačního fondu Teo via: „Město chtělo ještě v roce 2022 na pozemku postavit novou budovu Slováckého divadla. Z koupě však sešlo a nyní město chce zakázat v podstatě jakoukoli výstavbu s málo srozumitelným odůvodněním zmiňujícím orgány státní památkové péče, záruku zastavění pozemku, vytvoření dostatečného odstupu od kulturních památek a možnou budoucí úpravu funkčního využití plochy. Město v podstatě naznačuje, že nechce, aby na pozemku stavěl někdo jiný než město, a že jej město koupí jako nezastavitelnou plochu (za cenu násobně nižší oproti ceně zastavitelných ploch) a pak si způsob využití upraví podle svých potřeb“ a dodávají:

„Argumentace dynamikou procesu územního plánování se tak jeví spíše jako snaha o zneužití pozice toho, kdo může určovat způsob využití pozemku, než jako upřímná a nezištná snaha o vytvoření co nejkvalitnějšího územního plánu. Navržená změna územního plánu se v části týkající se pozemku p.č. 55/1 v k.ú. Uherské Hradiště jeví jako nelegitimní, neboť jejím převažujícím důvodem je majetkoprávní zájem města zabránit v realizaci stavebního záměru odlišného od záměru, který by na pozemku chtělo uskutečnit město.“

Starosta Blaha na zastupitelstvu připustil, že v nějaké omezené míře by k změně územního plánu a zastavění plochy v budoucnu přeci jen dojít mohlo: „Každá změna územního plánu je platná do příští změny územního plánu. Čím chci naprosto veřejně říci, že kdyby františkáni přehodnotili své zaměry s tímto pozemkem a přišli se smysluplným záměrem, který by i z pohledu památkářů umožnil nějaký projekt zbudovat, zcela jistě se nad konkrétním záměrem můžeme bavit znovu o případné změně územního plánu,” řekl, s dovětkem, že dosavadní spolupráci města s řádem považuje za nebývale korektní.

Jménem řádu na zastupitelstvu vystoupil p. Zdeno Žiška, ten dodal, že záměr františkánů s tímto pozemkem se tvoří, ale toto rozhodnutí ho komplikuje a je omezující.

O vyjádření jsme požádali i olomoucké arcibiskupství, které ale na žádost nereagovalo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)