Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Centrum pro osoby ohrožené domácím násilím na jihu Čech loni mělo 281 klientů

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 24. února 2024 8:33
Centrum pro osoby ohrožené domácím násilím na jihu Čech loni mělo 281 klientů

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Sydney Sims

České Budějovice - Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím na jihu Čech loni evidovalo 281 klientů. Drtivou většinu z toho tvořily ženy. Novinářům to dne 23. února v Českých Budějovicích řekli zástupci mezioborového projektu Spolu proti násilí na jihu Čech.

„Počet klientů se drží přibližně na stejné úrovni. Z loňských 281 bylo 243 žen,“ uvedla vedoucí intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím Jana Vasková. Domácí násilí má podle ní řadu podob a jeho oběti o něm často nechtějí hovořit. Vasková také uvedla, že rozdíly jsou podle oblastí kraje. „Obecný problém je nedostatek informací a to se týká hlavně příhraničních oblastí,“ řekla.

Na projektu Spolu proti násilí se podílí přibližně tři desítky institucí a organizací. Patří mezi ně například policie, soudy, středisko výchovné péče, pedagogicko-psychologické poradny nebo Diecézní charita České Budějovice. Projekt je financovaný z norských fondů.

Násilí zasahuje všechny věkové kategorie a nevztahuje se pouze na domácí prostředí. Odborníci se setkávají s případy násilí na dětech nebo na seniorech. „Ve školních kolektivech se jedná často o kyberšikanu, ale nejsou výjimkou ani fyzické útoky. Pomáháme řešit problematické chování dětí, jeho příčiny, ale i důsledky. Jsme pomocí nejen pro děti, studenty, ale i odbornou podporou pro pedagogy. Nabízíme poradenství, individuální, rodinné nebo skupinové terapie," řekl vedoucí střediska výchovné péče Cyril Nováček.

Českobudějovická diecézní charita loni v létě zahájila provoz Centra Agáta pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí. Centrum je v prostorách fary v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Pracoviště nabízí různé druhy terapií, služby psychologů, právní poradenství i možnost právního zastupování. Klienty Centra Agáta bývají často děti. „Dítě, které násilí zažívá přímo na sobě nebo je svědkem domácího násilí, je zatíženo téměř ve všech oblastech svého vývoje. To znamená psychického, sociálního, emočního i somatického,“ uvedl psycholog Centra Agáta Pavel Bláha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)