Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf Hamásu vyzval Palestince k pochodu na Chrámovou horu začátkem ramadánu

Ze světa / / ČTK / 28. února 2024 19:15
Šéf Hamásu vyzval Palestince k pochodu na Chrámovou horu začátkem ramadánu

Letecký pohled na Chrámovou horu
Autor: Wikipedie.org / Godot13 / Creative Commons

Dubaj - Šéf hnutí Hamás Ismáíl Haníja vyzval Palestince, aby na začátku postního měsíce ramadánu, který letos začíná kolem 10. března, pochodovali na Chrámovou horu v Jeruzalémě. Informovala o tom agentura Reuters. Izrael již dříve uvedl, že na jedno z nejposvátnějších míst islámu pustí během ramadánu jen omezený počet muslimů.

"Je tu výzva našemu lidu v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu, aby pochodoval k mešitě Al-Aksá od prvních dnů ramadánu," řekl v televizním projevu Haníja. Izrael minulý týden uvedl, že během islámského postního měsíce omezí přístup muslimů na Chrámovou horu, kde se mešita Al-Aksá nachází. To by ale podle agentury Reuters mohlo vést ke střetům.

Chrámová hora je ve východním Jeruzalémě, který Izrael obsadil ve válce v roce 1967 a který chtějí Palestinci za hlavní město svého budoucího státu. Místo ale uctívají i židé, kteří tam ve starověku měli dva chrámy. Pravidla přístupu na Chrámovou horu - včetně izraelských Arabů, kteří tvoří 18 procent obyvatel Izraele - jsou častým zdrojem neshod, zejména během ramadánu.

Začátek ramadánu označil jako termín, kdy by mohla být uzavřena dohoda o zastavení bojů v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích, americký prezident Joe Biden. "Doufáme, že dohody o příměří dosáhneme v příštích dnech," uvedl dnes také egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Nejmenovaný palestinský představitel agentuře Reuters řekl, že snahy o dojednání příměří sice sílí, ale není jisté, zda se dohodu podaří uzavřít.

Podle agentury Reuters Hamás dostal nabídku na přerušení bojů na 40 dní a propuštění 40 rukojmích, se kterou při jednání v Paříži minulý týden souhlasili i zástupci Izraele. Mezi propuštěnými rukojmími by měli být senioři, mladí, ženy a nemocní. Dohoda by měla umožnit i navýšit objem humanitární pomoci do Pásma Gazy, které čelí izraelským úderům od října. Ty začaly v reakci na teroristický útok hnutí Hamás ze 7. října.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)