Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež omyl a políbil nohy 12 vězeňkyním, křížové cesty u Kolosea se ale nezúčastnil

Ze světa / kir / ČTK / 29. března 2024 22:31
Papež omyl a políbil nohy 12 vězeňkyním, křížové cesty u Kolosea se ale nezúčastnil

Ilustrační foto: Koloseum v Římě
Autor: wikipedia.org / David Iliff / Wikipedia Commons / License: CC-BY-SA 3.0

Řím - Papež František dnes večer, na Velký pátek, odřekl svou účast na křížové cestě u římského Kolosea. Oznámil to Vatikán, podle kterého chce sedmaosmdesátiletý papež chránit své zdraví. V zamyšlení, jež se čtou při obřadu, papež zmínil utrpení obětí válek či nenávist na internetu.

Papež František poprvé od nástupu do čela katolické církve sám sepsal rozjímání, která se obvykle čtou na Velký pátek při křížové cestě. V souboru krátkých textů se papež obrací na Ježíše se svými duchovními strastmi, modlitbami a zmínkami problémů současné doby.

„Ježíši, i my si neseme každý svůj kříž, který je někdy velmi těžký,“ uvedl papež, který pak vyjmenoval strasti, jako například nemoci, nehody, ztrátu bližního či nezaměstnanost. Ježíšův příběh je ve znamení naděje, připomíná papež, podle kterého utrpení nemá v přítomnosti Boha nikdy poslední slovo.

František už více než měsíc s přestávkami trpí zánětem průdušek a chřipkou, což ho vedlo k omezení veřejných vystoupení, zrušení některých setkání a návštěvě římské nemocnice kvůli lékařským kontrolám. V neděli by pak měl z lodžie Svatopetrské baziliky pronést žehnání Urbi et orbi (Městu a světu).

Návštěva věznice

Papež František ve čtvrtek odpoledne navštívil ženskou část římské věznice Rebibbia a na tamním dvoře odsloužil liturgii pro asi 200 lidí. V duchu tradic Zeleného čtvrtka pak rituálně omyl, osušil a políbil nohy 12 vězeňkyním. Sedmaosmdesátiletý papež celý rituál symbolizující pokoru absolvoval na invalidním vozíku, podle zahraničních agentur vypadal v dobré kondici.

Papež omyl a políbil nohy 12 vězeňkyním, křížové cesty u Kolosea se ale nezúčastnil

Ilustrační foto: Ježíš umývá nohy apoštolům
Autor: Wikipedia.org / Giotto di Bondone

Podle Vatikánu se obřadu účastnily ženy různé národnosti a původu. Mnohé z nich během obřadu dojetím plakaly. Ve stejné věznici už byl papež na Zelený čtvrtek v roce 2015, tehdy ale nemyl nohy jen ženám, píše AFP.

Rituál mytí nohou má původ v biblickém gestu, které Ježíš Kristus učinil svým učedníkům při poslední večeři. František, který navštěvoval věznice už během svého působení v rodné Argentině, po svém nástupu do čela katolické církve v roce 2013 radikálně změnil podobu tohoto obřadu. Do té doby papež vždy myl nohy výhradně mužům a obřad se konal v římské bazilice. František si pro něj v minulosti vybral věznice, uprchlické tábory nebo centrum pro problematickou mládež.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)