Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jen pětina Čechů považuje Velikonoce za křesťanské svátky, stejný počet je vůbec neslaví

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 31. března 2024 23:20
Jen pětina Čechů považuje Velikonoce za křesťanské svátky, stejný počet je vůbec neslaví

Kraslice z jižních Čech barvené barevným voskem
Autor: Wikipedia.org / Czeva / Creative Commons

Praha, Brno, Ostrava - Pro víc než polovinu Čechů symbolizují Velikonoce příchod jara, každý pátý je má spojené s prodlouženým víkendem a pro 18 procent lidí znamenají nejvýznamnější křesťanský svátek. Vyplývá to z prkůzumu společnosti Ipsos pro cestovní agenturu Invia, který provedla prostřednictvím aplikace Instant Research na vzorku 500 respondentů. 

Zatímco alespoň jednu velikonoční tradici hodlá dodržet 77 procent dotázaných, pětina lidí tvrdí, že Velikonoce neslaví vůbec.

Mezi nejrozšířenější velikonoční tradice Čechů patří pečení tradičních pochutin, jako je beránek či mazanec. Péct je bude 31 procent dotázaných. Vajíčka barví necelá čtvrtina lidí a na koledu vyrazí na Velikonoční pondělí 13 procent účastníků průzkumu. Pomlázku podle svého vyjádření plete sedm procent lidí a půst drží tři procenta respondentů.

Téměř 60 procent oslovených tráví velikonoční svátky převážně s rodinou či partnerem. Prodloužený víkend využívá k odpočinku 21 procent lidí a 15 procent k cestování po Česku či do zahraničí. Pět procent odpovědělo, že bude o Velikonocích pracovat.

O podobě trávení velikonočních svátků u tří čtvrtin rozhoduje celá rodina. Sedmnáct procent dotázaných uvedlo, že u nich program organizuje manželka či partnerka. Víc než polovina oslovených rozhoduje o velikonočním programu spontánně. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)