Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Olomouce zamíří v sobotu na inauguraci arcibiskupa přes 3000 věřících

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 11. dubna 2024 19:14
Do Olomouce zamíří v sobotu na inauguraci arcibiskupa přes 3000 věřících

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík
Autor: Clovekavira.cz / Pavel Langer

Olomouc - Do Olomouce zamíří v sobotu na inauguraci arcibiskupa přes 3000 věřících. Na hlavních trasách od nádraží budou stát pořadatelé, dopravu ve městě bude řídit policie. Podle zástupců olomouckého arcibiskupství má katedrála svatého Václava, kde se uvedení do úřadu bude odehrávat, kapacitu 2000 lidí. Pro zbývající návštěvníky bude na Václavském náměstí zajištěn přenos na velkoplošné obrazovce, řekl dnes ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

„Podle informací z farností máme dosud nahlášeno 2800 lidí, přijedou mimo jiné 20 autobusy, řada lidí využije i vlakové spoje. Na bohoslužbu ale dorazí také spousta těch, co se dopředu nehlásí, ale přijedou individuálně, mimo farní skupiny. Očekáváme tedy účast od 3000 lidí více,“ uvedl mluvčí. Do katedrály se všichni věřící nevejdou, mši, při které se inaugurace arcibiskupa uskuteční, však budou moci sledovat na velkoplošné obrazovce na Václavském náměstí.

Na arcibiskupovu inauguraci dorazí v sobotu do Olomouce 24 biskupů z Česka i zahraničí. „Bude zde přítomno zhruba 20 politiků – zástupců vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu nebo představitelů krajů. Počítá se také s hojnou účastí dalších církevních představitelů – generálních vikářů, kanovníků či děkanů. Početná skupina hostů bude pocházet také z rodiny nového arcibiskupa. Pochází z 11 sourozenců, takže více jak sto hostů budou jeho příbuzní,“ doplnil Jiří Gračka.

Hlavní program se odehraje v katedrále svatého Václava, kde v 10:00 začne bohoslužba. Při ní oznámí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Josef Nuzík i jméno svého nového generálního vikáře. Odpoledne se budou moci věřící s novým arcibiskupem setkat v prostorách vedle katedrály. Od 14:00 mohou zajít na modlitby v kostele Panny Marie Sněžné, v 16:00 celý program završí varhanní koncert v kostele svatého Mořice.

Od klíčové trasy od hlavního nádraží přes Masarykovu třídu až ke katedrále sv. Václava budou stát pořadatelé. Nahlášené autobusy budou moci vysadit cestující v sousedství katedrály, poté přejedou na odstavná parkoviště. „Auta mimo pořadatelskou službu nebudou mít povolen vjezd na plochy kolem arcibiskupství a katedrály,“ doplnil Gračka.

Na přípravě inaugurace se podílí 150 až 200 lidí. Podobně velkou akci zažila Olomouc v říjnu 2017, kdy byli vysvěceni dva noví pomocní biskupové olomoucké arcidiecéze Antonín Basler a Josef Nuzík. Události tehdy přihlíželo zhruba 2000 věřících. Samotnou inauguraci olomouckého arcibiskupa však Olomouc zažije po 32 letech, naposledy to bylo v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem, Janem Graubnerem, který byl předloni jmenován arcibiskupem pražským.

„Čím více se ta inaugurace přibližuje, tak si uvědomuji, že to bude opravdu velká událost, která oslovuje hodně lidí z celé naší diecéze. A já si stále více od té doby uvědomuji, že jsem řekl ano velké službě, která mě nesmírně přesahuje,“ řekl ČTK arcibiskup Nuzík.

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)