Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O památkově chráněný kostel v Klení na Českokrumlovsku se dobrovolníci starají už 30 let

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 16. dubna 2024 22:18
O památkově chráněný kostel v Klení na Českokrumlovsku se dobrovolníci starají už 30 let

Památkově chráněný kostel sv. Vavřince
Autor: Wikipedie.org / Zdeněk Kubeš / Creative Commons

Benešov nad Černou (Českokrumlovsko) - Už 30 let pečují nadšenci a dobrovolníci o památkově chráněný kostel sv. Vavřince v Klení na Českokrumlovsku. Zchátralý gotický objekt opravili natolik, že se v něm můžou konat výroční bohoslužby, benefiční koncerty nebo se zde lidé setkávají při zpívání koled, řekla ČTK Marie Vašková ze Spolku pro záchranu budovy kostela v Klení. Spolek si kostel vypůjčil od římskokatolické farnosti v Benešově nad Černou, opravy dosud stály víc než osm milionů korun. Aktuálně shání peníze na rekonstrukci severní a západní fasády.

„Potřebujeme 250.000 korun na spoluúčast dotačního titulu pro opravu severní fasády. Pokud se povede nasbírat větší finanční prostředky, obnovíme rovnou i západní fasádu. Proto jsme vyhlásili sbírku,“ řekla Vašková. Spolek také vytvořil internetové stránky, kde mapuje historii oprav s fotografiemi, jak to vypadalo před a po rekonstrukci. Peníze pocházejí z různých dotací, u nich je ale nutná spoluúčast až 20 procent. „Právě na ni sháníme finance prostřednictvím sbírek, darů, anebo právě pořádáním koncertů, peníze si prostě musíme našetřit. Například opravy okenic včetně dřevěných konstrukcí ve věži, to bylo několik set tisíc korun, si hradil spolek zcela sám,“ dodala Vašková.

Kostel byl v roce 1958 prohlášen za kulturní památku, ale církev ho nevyužívala. Na počátku 90. let minulého století objekt zarostl náletovými dřevinami, děravou střechou dovnitř pršelo, chyběla okna a dveře. Části varhan byly rozházené po okolí. Lidé většinu vnitřního vybavení odnesli, rozebírali také zdi za účelem vlastní stavební činnosti, uvedla Vašková.

Dobrovolníci se o kostel začali starat v roce 1994, kdy zahájili opravy. Nejprve nechali provést statické zajištění kleneb lodi s novým zastřešením. Z roku 1998 pochází nová konstrukce kopule věže s plechovou měděnou krytinou. Práce pak pokračovaly až od roku 2012 s využitím dotací, renovovaly se exteriéry i interiéry. Spolu s fasádami na severní a západní straně budovy bude nutné co nejdříve opravit i fasádu na věži, protože opadává. Podle Vaškové ale brzy přijde na řadu znovu střecha, protože šindele mají životnost právě 30 let.

Římskokatolický kostel svatého Vavřince v Klení u Benešova nad Černou vznikl jako raně gotická stavba, později byl barokně přestavěný. První písemná zmínka o kostelu pochází z roku 1334.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 112)