Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Židovského muzea se vrátila ztracená ozdoba tóry, která měla jít do dražby

Kraje: Praha / / ČTK / 19. dubna 2024 11:27
Do Židovského muzea se vrátila ztracená ozdoba tóry, která měla jít do dražby

Štít tóry
Autor: Facebook / Creative Commons

Praha -  Do Židovského muzea v Praze se vrátila stříbrná ozdoba tóry z roku 1886. Stříbrný štít byl původně majetkem synagogy v Dolních Kralovicích na Benešovsku, odkud se v roce 1942 dostal do Židovského ústředního muzea. Po druhé světové válce z muzejních sbírek zmizel. V prosinci loňského roku ozdobu muzeum objevilo v nabídce aukční síně Sotheby’s, odkud po domluvě s vlastníky a aukční síní putovala zpět do sbírek Židovského muzea v Praze. ČTK o tom dnes informovala Michaela Klofcová z Židovského muzea v Praze.

Židovské ústřední muzeum, nynější Židovské muzeum v Praze, převzalo štít spolu s dalším vybavením synagogy v Dolních Kralovicích v roce 1942. V raně poválečných letech štít po obnovení některých předválečných židovských obcí muzeum vydalo blíže neurčené synagoze pro rituální účely, čímž se jeho stopa nadlouho ztratila. Předmět se objevil až v prosinci loňského roku na mezinárodním aukčním trhu v soukromé sbírce judaik rodiny Halpernových.

Židovské muzeum v Praze požádalo aukční síň o stažení předmětu z prodeje a jeho vydání Federaci židovských obcí v ČR. „Jde o další příkladnou spolupráci s aukční síní Sotheby’s i s držiteli identifikovaného předmětu. Aukční síň s naším muzeem od první chvíle spolupracovala podobně jako v minulosti při řešení jiných případů. Velký dík ovšem patří především samotným majitelům dražené sbírky, kteří se ani náznakem nezdráhali udělat správnou věc a předmět vrátili tam, kam jedině patří, tedy do sbírek pražského Židovského muzea,“ uvedla ředitelka muzea Pavla Niklová.

Štít tóry nechali vyrobit manželé Leopold a Rosalie Schmolkovi v roce 1886, následně ho darovali synagoze v Dolních Kralovicích. „Leopold Schmolka je v některých pramenech označován jako ‚Kaufmann‘ (obchodník) a jinde jako ‚Getreidehändler‘ (obchodník s obilím), rodina si tedy zřejmě mohla dary synagoze dovolit. Přesný důvod donace nelze z textu nápisu zjistit, obvykle se však jednalo o dar u příležitosti nějaké významné rodinné události. V případě Schmolkových mohlo jít například o dar na paměť narození jejich vnuka Zdeňka Schmolky,“ řekl kurátor sbírky stříbra a trojrozměrných předmětů muzea Jaroslav Kuntoš.

Štít na tóru je součástí souboru ozdob svitku tóry a pomocí řetízku se zavěšuje na jeho přední stranu. Dnešní podoba štítu se vyvinula z praktické potřeby označit, která část textu se objeví bezprostředně po rozvinutí svitku. K tomuto účelu sloužila zavěšená destička s informačním nápisem, která se později stala čistě dekorativním prvkem. Štít, který se vrátil do muzea, je ozdobený postavou Mojžíše a velekněze Arona, kteří stojí nad středovými deskami Desatera. Tento motiv se podle muzea objevuje spíše ve starším období u štítů vzniklých ve Slezsku a na Moravě. „Zajímavé jsou také velmi malé rozměry štítu. Ty jsou v daném případě zřejmě spíše výsledkem snahy šetřit drahým kovem než přizpůsobit štít velikosti svitku tóry,“ dodala Klofcová.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)