Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opravený evangelický kostel v Bohuslavicích nad Metují se stává centrem kultury

Archiv zpráv / MiH / Vlastní zpráva / 2. ledna 2013 1:00
Opravený evangelický kostel v Bohuslavicích nad Metují se stává centrem kultury

Evangelický kostel v Bohuslavicích
Autor: stránky obce Bohuslavice

Bohuslavice nad Metují (Náchodsko) - Dva kostely jsou určitou zvláštností obce Bohuslavice nad Metují, která se nachází na pomezí okresů Náchod a Rychnov nad Kněžnou a má zhruba jeden tisíc obyvatel. V centru stojí kostel sv. Mikuláše a na severovýchodním okraji evangelický kostel, který za poslední rok a půl zcela změnil svoji podobu z chátrajícího na krásně zrekonstruovaný objekt. Informoval o tom server Mistnikultura.cz.

Stalo se tak díky finančním prostředkům získaným obcí z projektu Putování severovýchodními Čechami a Dolním Slezskem bez hranic. Tento operační program příhraniční spolupráce Česká republika – Polsko má především posilovat spolupráci v oblasti hospodářských, společenských nebo kulturních styků a rozvoj cestovního ruchu v tomto regionu. Dotace pokryla 90% nákladů z celkových zhruba šesti miliónů Kč určených na rekonstrukci, zbytek uhradila obec. Nejviditelnějšími fázemi rozsáhlých stavebních úprav je nová fasáda, střešní krytina, opravené věžní hodiny i všechny dveře, oplocený pozemek, na něm nová přístupová cesta, okolí kostela zbavené přerostlých a neudržovaných dřevin. V průběhu rekonstrukce se obci podařilo realizovat i záměr na rozšíření celého prostoru o starou evangelickou školu a přilehlé pozemky s předpokládaným využitím pro oddechové a kulturní akce. Díky tomu všemu se kostel, sloužící evangelíkům již od 3. prosince 1899, stane postupně nejen duchovním, ale i kulturním stánkem pro obyvatele Bohuslavic a jejich okolí.

Slavnostní otevření se uskutečnilo v neděli 2. prosince 2012. Během letošního prosince proběhlo v opraveném kostele pásmo adventních koncertů, na nichž vystoupily pěvecké sbory a hudební tělesa z blízkého Nového Města nad Metují, ale také Vysokoškolský umělecký soubor z Pardubic. Na Boží hod vánoční se zde konala slavnostní evangelická liturgie. O dalších záměrech obce její starosta Jiří Tojnar řekl: "Po společné dohodě s Českobratrskou církví evangelickou dojde postupně k úpravě celého areálu kostela a přilehlé evangelické školy jako celku. Ve škole chceme pořádat besedy a přednášky. Dále je zde uvažováno o vybudování dětského hřiště, odpočinkové zóny pro rodiče s dětmi a odpočinkového a informačního stanoviště v zamýšlené trase cyklostezky obcemi Dobrovolného svazku obcí Metuje. Celou rozsáhlou revitalizaci chceme dokončit v příštím roce tak, aby mohla soužit novému záměru."

Více informací o rekonstrukci evangelického kostela v Bohuslavicích nad Metují naleznete na www.bohuslavice.com.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)