Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oficiální portrétistkou Vatikánu je ruská malířka

Kultura / vlu / ČTK / 14. ledna 2013 18:38

Řím - Po Michelangelovi a Rafaelovi má poslední oficiální malíř Vatikánu nečekaný profil: je to ruská excentrická malířka, která přijímá návštěvníky se sovou na rameni v ateliéru plném rozmalovaných obrazů a výtisků listu L'Osservatore romano, píše agentura AFP. 

Natalja Carkovová, jež je pravoslavného vyznání, žije mimo zdi papežského státu naplněného staletími dějin. "Miluji atmosféru Vatikánu, mám pocit, že mě tam potřebují," říká. Její nesčetné portréty kardinálů a papežů - Benedikta XVI. a jeho předchůdce Jana Pavla II. - zdobí vatikánské paláce, jakož i kostely a muzea v celém světě.

Absolventce prestižní Akademie umění v Moskvě se splnil její sen. "Když jsem studovala v Moskvě, byli pro mne mistři jako Rafael, Michelangelo či Pietro da Cortona božstvem. Dnes jsem se ocitla mezi nimi," zdůrazňuje tato hezká blondýnka s příjemným úsměvem, oděná do pytlových tvídových šatů s černou šálou přes ramena. 

Carkovová: Cítím se být mostem mezi katolickou a pravoslavnou církví

Natalja Carkovová dorazila do Říma počátkem 90. let. Začala malovat portréty předních Římanů, kteří ji představili ve Vatikánu, kde upoutala pozornost papeže Jana Pavla II. "Mluvil se mnou rusky. Řekl: Ať žije ruské umění!" vzpomíná a napodobuje polského papeže. Karol Wojtyla se snažil obnovit vztahy s ruskou pravoslavnou církví a malířka soudí, že mohla v tomto smyslu sehrát svou roli. "Cítím se být malým mostem mezi katolickou a pravoslavnou církví. Jsem jako diplomat, ale mou řečí je malování," prohlašuje.

Umělkyně čte často náboženské texty, které církevní představitelé napsali, aby jí to pomohlo k jejich pochopení a k inspiraci. Naslouchá jim, když jí hodiny sedí modelem. "Jejich duch je velmi otevřený světu, mají rádi Rusko. Mluví o všem, o historii i o mé sově Rufusovi. Pro mne je velmi důležité, abych poznala jejich myšlenky a pochopila tak jejich energii. Když maluji jejich portrét, vstupuje tato energie do mého srdce a do mé duše a končí na plátně," vysvětluje. 

Při portrétování Benedikta XVI. umělkyně strávila hodiny příprav při mších

Než umělkyně namalovala portrét Benedikta XVI., strávila hodiny jeho studiem při mších v bazilice svatého Petra. "Nakreslila jsem miliony náčrtů! Mohla jsem se pohroužit do modlitby a zároveň kreslit," vzpomíná. Konečné dílo zobrazuje papeže přísného vzhledu usazeného na trůně, osvíceného svatým duchem a obklopeného anděly, z nichž jeden je autoportrétem umělkyně. "Je to jako bych dávala život andělům," říká.     

Joseph Ratzinger je podle malířky citlivý, inteligentní, trpělivý a ušlechtilý. Má rád symboliku a ocenil zařazení andělů na obraz. "Tvář je stejně důležitá jako další zobrazení, protože tak si ho budou připomínat v příštích stoletích," konstatuje. 

Jejím posledním dílem je svatý Jiří zabíjející draka. Říká, že si ho namalovala sama pro sebe "inspirována Duchem svatým". Natalja Carkovová, chráněnkyně ruského umělce Ilji Glazunova, známého vlasteneckými a náboženskými tématy, nemá v úmyslu opustit svůj velmi klasický styl. "Namalujete-li jedno oko sem a druhé tam, podobá se to karikatuře," tvrdí. Díky svému přístupu do papežských rezidencí objevila v letním sídle papeže v Castel Gandolfo nedaleko Říma vodní nádrž, která ji inspirovala ke knížce pro děti. Je to příběh rybky, která má velmi ráda "muže v bílém", jenž ji krmí chlebem. Jde o narážku na jednu z oblíbených činností Benedikta XVI. Když knížka v prosinci vyšla, označil ji papežův osobní tajemník Georg Gänswein za "okénko do duše Svatého otce". 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)