Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rezignaci papeže považují představitelé církve za překvapivou

Ze světa / vlu / ČTK / 11. února 2013 17:11
Rezignaci papeže považují představitelé církve za překvapivou

Ilustrační foto: emeritní papež při návštěvě Mnichova
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno/Ostrava/Hradec Králové/Praha - Za překvapivé, neobvyklé a průlomové označují představitelé katolické církve v České republice rozhodnutí papeže Benedikta XVI. opustit k 28. únoru úřad. Zároveň jej však respektují a papežovi vyjadřují úctu; někteří jeho krok vnímají jako velkou ztrátu, vyplývá z ankety ČTK. 

"Rozhodnutí Svatého otce mě překvapilo, stejně jako to překvapilo celý svět. Z úřadu papeže odchází člověk, kterého jsem dobře znal a několikrát jsem se s ním setkal ještě jako s kardinálem a prefektem Kongregace pro nauku víry a samozřejmě také během jeho papežské služby," řekl ČTK biskup ostravsko-opavský František Václav Lobkowicz, podle něhož bude Benedikt XVI. církvi dále prospěšný.

"I když nejde o zcela obvyklé řešení, jsem přesvědčen, že se papež takto rozhodl po dlouhém zvažování a pro dobro církve," uvedl brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který se naposledy s papežem setkal při jeho návštěvě Česka v roce 2009, kdy Benedikt XVI. jako první pontifik navštívil také Brno. "Vážím si jej pro jeho lidskost i zakotvení v tradici církve, pro jeho noblesu i pokoru, pro teologickou brilantnost... Modlím se za něj a věřím, že nejsem sám," dodal Cikrle.

Pětaosmdesátiletý papež, který do úřadu nastoupil v dubnu 2005, svůj úmysl rezignovat oznámil dnes v latinském projevu kardinálům. Odchází prý proto, že cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. Odchod z čela katolické církve prý dlouho zvažoval. Nový papež bude podle mluvčího Vatikánu zvolen do Velikonoc.

Suchár: Říkám kloubouk dolů, to není jen tak

Podle litoměřického biskupa Jana Baxanta vyžadoval krok papeže skromnost a moudrost. Přestože ho oznámení o rezignaci Benedikta XVI. překvapilo, zapadá to prý do jeho charakteru. "Když je někdo skromný a moudrý, tak potom má i odvahu udělat i veliké věci," řekl dnes odpoledne ČTK Baxant, který na Benedikta XVI., s nímž se několikrát setkal, vzpomíná také jako na pokorného, inteligentního a vzdělaného člověka.

Rozhodnutí papeže, které je v moderních dějinách katolické církve unikátní, překvapilo i prezidenta Diecézní katolické charity Hradec Králové Josefa Suchára. "Říkám klobouk dolů, to není jen tak. Myslím si, že k tomu rozhodnutí je potřeba hodně síly. V každém případě mě to zaskočilo, protože to není obvyklé, ale respektuji ho. Mám k němu úctu a beru to jako jedno z průlomových rozhodnutí," řekl ČTK Suchár, který za rozhodnutím vidí velikou papežovu moudrost v okamžiku, kdy cítí, že již není schopen zastávat tak vysoký úřad.

Královéhradecký biskup Jan Vokál v reakci na krok Benedikta XVI. uvedl, že k němu chová nesmírně hlubokou úctu. "To, že ze zdravotních důvodů odchází ze svého úřadu, proto vnímám jako velmi bolestnou ztrátu a cítím velké pohnutí. Jsem si však jist tím, že k tomuto rozhodnutí dospěl veden vírou, láskou k církvi a v hluboké modlitbě. Právě takto toto rozhodnutí přijímám a chápu je," uvedl Vokál, který vyjádřil také přesvědčení, že i po odchodu z úřadu bude Benedikt XVI. pro církev velkým přínosem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)