Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež netajil obdiv k předchůdci, který také rezignoval

Ze světa / juml / ČTK / 11. února 2013 20:18

Řím - Papež Benedikt XVI., který dnes nečekaně oznámil, že bude na svůj úřad rezignovat, se netajil velkým obdivem ke svému dávnému předchůdci Celestýnu V. Ten v roce 1294 úřad také opustil, protože cítil, že na svoje úkoly nestačí.

Benedikt XVI. svůj vřelý vztah k Celestýnu V. předvedl v roce 2009, kdy na jeho hrob v bazilice Matky Boží v Aquile, postižené ničivým zemětřesením, položil své pallium, slavnostní stuhu, kterou obdržel při uvedení do úřadu v roce 2005.

V roce 2010 pak Benedikt XVI. věnoval Celestýnovi dlouhý projev, v němž vzdal hold jeho svatosti. Vyzdvihl jeho životní ponaučení, která jsou prý platná i v současnosti, a připomněl okolnosti Celestýnova krátkého pontifikátu, který byl bohatý na převratné události.

Celestýn V. usedl na papežský stolec, když mu bylo už 85 let. Po pěti měsících úřad ale opustil a stal se opět řeholním mnichem.

Benedikt XVI. už naznačil, že po rezignaci by se chtěl uchýlit do vatikánského kláštera, kde by podle svědectví jeho bratra Georga Ratzingera chtěl sepisovat teologické úvahy. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi ubezpečil, že se papež v klášteře nechce "uzavřít", ale chce svůj život věnovat psaní a dalšímu studiu.

Celestýnovu rezignaci svého času zkritizoval italský básník Dante Alighieri ve své slavné Božské komedii. Označil ji za "zbabělé odmítnutí" významné funkce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)