Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán se před abdikací papeže připravuje na příliv poutníků

Ze světa / MiH / ČTK / 15. února 2013 13:55

Vatikán - Vatikán se před blížící se rezignací papeže Benedikta XVI. intenzivně připravuje na obrovský příliv poutníků, kteří chtějí využít poslední dva týdny, kdy mohou současnou hlavu katolické církve vidět. Na nedělní modlitby, které papež osobně povede na Svatopetrském náměstí, se odhadem chystá 100.000 lidí, napsala agentura DPA. Římský starosta Gianni Alemanno už požádal italskou vládu o finanční pomoc kvůli zajištění jejich bezpečnosti.

Tradiční nedělní polední modlitbu Anděl Páně bude Benedikt ve funkci papeže vést už jen dvakrát, během tohoto a příštího víkendu. Očekává se proto, že do Vatikánu zamíří davy lidí. Pozitivní efekt nečekané Benediktovy rezignace už pocítil italský turistický průmysl. Pro toto odvětví, na které také dolehla hospodářská krize, je papežův odchod doslova požehnáním, napsala agentura APA. Sdružení italských hotelů Federalberghi uvedlo, že jen během několika uplynulých dní se zvýšil počet hostů v římských ubytovacích zařízeních o deset procent. Další nárůst se očekává během března, kdy se uskuteční volba nového papeže.

Příležitost k výdělku má i řada obyvatel metropole, kteří bydlí poblíž Vatikánu. Desítky televizních týmů totiž pro své reportéry shánějí byty s balkóny s výhledem na Svatopetrské náměstí a Sixtinskou kapli, odkud by novináři mohli přenášet živé vstupy. Jako nájem nabízejí částky kolem 60.000 eur (asi 1,5 milionu korun). Italské sdružení pro podporu turistiky Enit odhaduje, že počet turistů v Římě poroste celé jaro. Počet návštěvníků by se oproti normálu mohl zvýšit až o pětinu. Na žně se připravují rovněž prodejci občerstvení a suvenýrů, kteří už podle italské obchodní inspekce začali příliv poutníků využívat ke zvyšování cen. Právě na nepřiměřené zdražování se zaměří inspektoři, kteří budou v následujících týdnech provozovny poblíž Vatikánu přísněji kontrolovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)