Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zvolení nového papeže oznámí Pražanům zvony Chrámu sv. Víta

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. března 2013 22:59
Zvolení nového papeže oznámí Pražanům zvony Chrámu sv. Víta

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Očekávané zvolení nového papeže oznámí Pražanům také zvony katedrály svatého Víta. Zvony se rozeznějí postupně, na závěr zazní 266 úderů největšího českého zvonu Zikmund, který tak vzdá čest 266. papeži v historii. ČTK to dnes sdělil hlavní zvoník katedrály Tomáš Stařecký. Upozornil, že po téměř sto letech bude na počest papeže zvonit celá zvonová sestava katedrálních zvonů. Volba papeže začala ve Vatikánu dnes, zvolen by mohl být do čtyř dnů.

Podle Stařeckého se pražští svatovítští zvoníci, kteří volbu papeže zažili před osmi lety, na tu současnou mimořádně těší. Zvolení ve Vatikánu oznámí bílý kouř vycházející ze speciálního komína Sixtinské kaple. Jakmile společenství 15 katedrálních zvoníků a zvonířek svatovítské katedrály dostane zprávu o konci volby, rozezní zvony. V pohotovosti jsou od dnešního odpoledne.

"Nejstarší zvon, který bude nyní zvonit, je zvon Václav z roku 1542, jenž zcela jistě zvonil i při zvolení 221. papeže Julia III. v roce 1550. To znamená, že 'pamatuje' zvolení pouhých 45 papežů z dlouhé řady dosavadních 265 nejvyšších představitelů katolické církve," uvedl Stařecký.

Největší zvony katedrály sv. Víta se rozeznívají jen při významných církevních i světských událostech. Před necelým týdnem zněly při inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)