Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež není nijak spojen se zločiny junty, řekl argentinský soudce

Ze světa / vlu / ČTK / 18. března 2013 17:37
Papež není nijak spojen se zločiny junty, řekl argentinský soudce

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Buenos Aires - Papež František nikdy nebyl podezříván ze spoluviny na zločinech páchaných argentinskou vojenskou diktaturou a je v této souvislosti "zcela nevinný". Dnes to prohlásil předseda argentinského nejvyššího soudu Ricardo Lorenzetti, kterého citovala agentura ANSA. Krátce po papežově zvolení se minulý týden v médiích objevily pochybnosti, zda Jorge Bergoglio nenesl morální zodpovědnost za porušování lidských práv, jehož se junta dopouštěla v letech 1976 až 1983. Nynější papež tehdy vedl v zemi jezuitský řád.

Kritikové Bergogliovi už léta vyčítají, že na přelomu 70. a 80. let neudělal dost pro záchranu obětí vojenské diktatury včetně několika jezuitských kněží. Konkrétní důkazy pro tato obvinění však chybí. Vatikán se minulý týden rázně postavil za nového papeže a popřel, že by se na zločinech diktatury jakkoli aktivně či pasivně podílel.

Média hojně zmiňovala zejména případ dvou jezuitských kněží, které v roce 1976 argentinská junta unesla. Ti v minulosti tvrdili, že je Bergoglio v podstatě vydal napospas tak zvaným eskadrám smrti, protože je zbavil ochrany řádu. Současný papež ale již dříve označil obvinění za pomluvu a prohlásil, že naopak ze zákulisí zachránil životy obou kněžích a dalších lidí, které tajně ukrýval. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)