Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Benediktini si o víkendu připomenou 100. výročí narození arciopata Opaska

Domácí zpravodajství / MiH / ČBK / 12. dubna 2013 19:41

Praha - Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově si o víkendu připomene 100. výročí narození arciopata Anastáze Opaska. Kardinál Dominik Duka OP bude při té příležitosti v sobotu od 10.00 hod slavit v kostele sv. Markéty na Břevnově liturgii.

Sobotní bohoslužbou, které bude předsedat kardinál Dominik Duka OP a při níž zazpívá německý sbor Rohrer Sommer, začíná celý vzpomínkový víkend. Benediktinské arciopatství ho pořádá spolu s Ackermann-Gemeinde München a Opus bonum. Součástí dalšího programu je pásmo ze vzpomínek a veršů Anastáze Opaska. Vzpomínat bude Stanislava Vodičková z Ústavu pro studium totalitních režimů. O své vzpomínky se podělí i Angelus Waldstein-Wartenberg OSB z kláštera Ettal. V neděli bude od 10.30 hod možnost prohlídky klauzury (veřejnosti běžně nepřístupných částí kláštera) a prelatury. Pro návštěvníky je připravena prezentace zvukových a obrazových vzpomínek na Anastáze Opaska (v části prelatury). Po celou dobu prohlídek (sobota od 12.00 do 17.00 hod, neděle od 10.30 do 17.00 hod) je volně přístupný klášterní kostel a terasová zahrada s oranžerií. Na svatomarkétském hřbitově bude možné navštívit hrob Anastáze Opaska.

Anastáz Jan Opasek se narodil v roce 1913 ve Vídni. V roce 1932 vstoupil v Čechách do benediktinského řádu. Teologii studoval v Praze a Římě. Na kněze byl vysvěcen roku 1938. Opatem břevnovského kláštera se stal v neklidné době roku 1947. V září 1949 byl v rámci akce zaměřené proti klášterům a řeholníkům zatčen, a v prosinci 1950 ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí za špionáž ve prospěch Vatikánu. Ve vězení strávil jedenáct let. Po propuštění pracoval na stavbách, později v Národní galerii. Po srpnu 1968 emigroval do Spolkové republiky Německo, konkrétně do benediktinského opatství Rohr v Bavorsku. V roce 1972 se spolu s Vladimírem Neuwirthem stává zakladatelem katolického laického sdružení Opus Bonum. V roce 1990 se vrátil do vlasti. V letech 1990-1993 byl opatem, od roku 1993 arciopatem břevnovského kláštera. V roce 1997 přivítal na Břevnově papeže Jana Pavla II. Zemřel 24. srpna 1999; krátce poté, co přijel na návštěvu opatství Rohr.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)