Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Transakce z éry arcibiskupa Sokola se šetří i v zahraničí

Ze světa / juml / ČTK / 19. dubna 2013 16:54
Transakce z éry arcibiskupa Sokola se šetří i v zahraničí

Emeritní arcibiskup Ján Sokol
Autor: Trnavská arcidiecéze

Bratislava - Bývalý trnavský arcibiskup Ján Sokol již dlouhá léta čelí kritice jak kvůli své údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností, tak i za některé finanční transakce. Jak se podařilo zjistit slovenské televizní stanici TA3, vyšetřovatelé se nyní zajímají i o tehdejší podezřelé finanční operace arcidiecéze v zahraničí. Požádali kvůli tomu o pomoc své kolegy hned ve čtyřech zemích.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar televizi potvrdil, že se policie již obrátila s žádostí o právní pomoc na Kanadu, Spojené státy, Itálii a Vatikán. Podezřelé transakce z éry Jána Sokola vyšetřovatelé prověřují již půl roku. Prodej pozemků pro Tesco, nevýhodný prodej církevních pozemků a výstavba domova důchodců v Jacovcích patří podle televize mezi nejspornější operace. Trnavská arcidiecéze při nich měla přijít prý až o desítky milionů korun. Sokol byl v letech 1989 až 2008 arcibiskupem arcidiecéze bratislavsko-trnavské, poté byl rok prvním arcibiskupem trnavským.

V případu zatím nebyl nikdo obviněn a v nejbližších dnech k tomu nejspíš nedojde. Vyšetřovatelé totiž ještě plánují desítky výslechů. "Bude to určitě časově náročné, probíhá tam například znalecké dokazování z oblasti účetnictví," prohlásil policejní prezident.

Výslechy už mají za sebou i Ján Sokol a jeho nástupce Robert Bezák. Právě druhý jmenovaný několikrát na neobvyklé finanční operace církve za působení svého předchůdce upozorňoval.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)