Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

LČR dosud obdržely 550 výzev k vydání majetku církvím

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 31. srpna 2013 11:23
LČR dosud obdržely 550 výzev k vydání majetku církvím

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Lesy České republiky (LČR) dosud obdržely 550 výzev k vydání majetku církvím v rámci restitucí. Identifikaci požadovaných pozemků provedli u 290 z nich, týkají se celkem 79.203 hektarů lesů. Na dotazy ČTK to dnes uvedl mluvčí státní firmy obhospodařující polovinu lesů v zemi Zbyněk Boublík. Zároveň zopakoval, že před podpisem jsou první tři dohody o vydání celkem takřka 900 hektarů lesů ve Středočeském a Karlovarském kraji.

Již v červenci byla LČR uzavřena dohoda na vydání jiných než lesnických pozemků na Karlovarsku. O jakou výměru se má jednat a komu má být půda vydána, Boublík neupřesnil.

Výzvy k vydání majetku církvím evidují také další úřady. Státní pozemkový úřad jich zatím eviduje 15.354. Dosud má uzavřeno osm dohod o vydání majetku. Týkají se vydání 12 pozemků o celkové výměře přes 65.000 metrů čtverečních.

Církve žádají o navrácení majetku také Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který zatím obdržel 208 žádostí o navrácení majetku. Nově vydána byla jeden pozemek, tedy zatím dosud čtyři. Jde o dva pozemky na Mostecku, které získala Náboženská matice, a dva na Příbramsku, kde Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou získal zpět pozemek pod farou, uvedl ve čtvrtek na dotaz ČTK Robert Hurt z ÚZSVM.

O majetek žádají církve a náboženské organizace podle přijatého zákona o majetkovém narovnání církví, jehož součástí je i změna financování platů duchovních, které postupně stát přestane platit. Největším aktérem restitucí je římskokatolická církev; kardinál Dominik Duka nedávno řekl, že o většinu nárokovaných nemovitostí už požádala. O majetek žádají například i evangelíci či židovské obce.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Podle pozemkového úřadu by se mohlo církvím vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)