Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odsoudil užití chemických zbraní, chce konec války v Sýrii

Ze světa / vlu / ČTK / 1. září 2013 20:32
Papež odsoudil užití chemických zbraní, chce konec války v Sýrii

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes důrazně odsoudil použití chemických zbraní, ale vyzval k diplomatickému urovnání konfliktu v Sýrii. Při svém tradičním nedělním vystoupení na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu nechal stranou obvyklá náboženská témata a zcela se věnoval krizi kolem Sýrie.

"Moje srdce je hluboce raněno tím, co se děje v Sýrii, a souží ho dramatický vývoj", který se rýsuje, řekl papež ve zjevné narážce na vojenský úder, který zvažují Spojené státy jako trest pro syrský režim za chemický útok z 21. srpna.

Nejvyšší představitel katolické církve zopakoval své předchozí výzvy adresované všem stranám občanské války, aby odložily zbraně a "poslechly hlas svého svědomí a s odvahou vykročily cestou jednání".

Válka plodí válku! Násilí plodí násilí!

František před desítkami tisíc věřících, kteří se na vatikánském ústředním náměstí dnes shromáždili, se dosud vůbec nejemotivněji zhrozil nad použitím chemických zbraní.

"S nejvyšším důrazem odsuzuji použití chemických zbraní. Řeknu vám, že ony hrozivé obrázky z posledních dnů se vpálily do mé mysli a do mého srdce," řekl papež. Měl přitom očividně na mysli fotografie a televizní záběry obětí chemického útoku v Sýrii.

"Boží soud a soud historie zváží naše činy. Před tím není úniku," zahřímal obvykle mírný František. "Válka plodí válku! Násilí plodí násilí! Veškerou svojí silou žádám strany konfliktu, aby naslouchaly hlasu vlastního svědomí, neuzavíraly se ve svých zájmech, nýbrž hleděly na druhého jako na bratra, nastoupily směle a rozhodně cestu setkání a vyjednávání a překonaly slepé protiklady. Se stejnou silou vybízím také mezinárodní společenství, aby bez dalšího otálení vyvinulo veškerou snahu k prosazení zjevných mírových iniciativ v onom národě na základě dialogu a vyjednávání k dobru veškeré syrské populace." 

Papež rovněž oznámil, že 7. září povede celosvětový den půstu a modliteb za mír v Sýrii. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)