Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prostějov nechá rozhodnutí o církevní škole na ministerstvu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 10. září 2013 16:50
Prostějov nechá rozhodnutí o církevní škole na ministerstvu

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Prostějov - Prostějovská radnice ponechá verdikt o zřízení církevní školy ve městě pouze na ministerstvu školství. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo, které neschválilo návrh opozičních zastupitelů, že město s otevřením církevní školy souhlasí. Nespokojení rodiče kvůli dosud odmítavému postoji radnice zorganizovali petici, kterou podepsala více než tisícovka lidí.

Zastupitelé dnes při projednávání petice nejprve rozhodli, že převezmou pravomoc městské rady a přijmou usnesení, ve kterém se k plánovanému zřízení církevní školy vyjádří. Návrh zastupitelů opoziční KDU-ČSL, že město s projektem souhlasí, ale nakonec nebyl schválen. "Nepřijali jsme tedy žádné usnesení, takže město k tomu nezaujalo stanovisko," řekl ČTK primátor Miroslav Pišťák (ČSSD).

Žádost olomouckého arcibiskupství o zřízení církevní základní školy v Prostějově, která má začít fungovat příští školní rok, by měl nyní dostat na stůl krajský úřad a konečné rozhodnutí bude na ministerstvu školství. Podle legislativy může město k žádosti dát kladné či záporné vyjádření, anebo ji ponechat bez komentáře, což je případ Prostějova.

Radním se záměr zřídit ve městě církevní základní školu nezamlouvá. Náměstkyně primátora Ivana Hemerková (ODS) upozornila, že v Prostějově v posledních letech klesá porodnost, takže do školních lavic v budoucnu usedne méně dětí. "V této situaci by bylo nezodpovědné povolovat ve městě další základní školu. Zatěžovat příští zastupitelstva rozhodnutím, které může významným způsobem zasáhnout do systému základního školství v Prostějově, k tomu nemáme mandát," míní Hemerková. Nevyloučila to, že radnice bude muset v budoucnu některé základní školy zrušit či sloučit.

Vznik jednotřídní církevní základní školy pro zhruba 30 dětí podle autorů petice nezatíží rozpočet města, protože její provoz bude financovat ministerstvo školství. "V Prostějově působí církevní mateřská škola a gymnázium. Doplněním o základní školu tak v městě vznikne ucelený systém církevního vzdělávání od předškolního věku až po maturitu," argumentují.

Olomoucké arcibiskupství plán na vznik církevní školy v Prostějově nevzdalo. "Rozšíření vzdělávací nabídky Cyrilometodějského gymnázia o základní školu je součástí dlouhodobé koncepce, která zahrnuje nabídku církevního vzdělávání od mateřské školy po gymnázia," řekla ČTK vedoucí Centra pro školy Arcibiskupství olomouckého Zdislava Vyvozilová.

Cyrilometodějské gymnázium už dříve požádalo město o pronájem nevyužité části školní budovy v Komenského ulici, radní ale materiál odložili a nyní budou znovu zvažovat možnosti dalšího využití nemovitosti. "Jsem příznivcem vzniku této základní školy, ale na druhou stranu to není tak, že může být pouze v objektu, který patří městu. Možná si najdou jiný vhodný objekt," podotkl Pišťák.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)