Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kralicích začaly oslavy 400. výročí Bible kralické

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. září 2013 20:25
V Kralicích začaly oslavy 400. výročí Bible kralické

Bible kralická
Autor: ČCE / Tomáš Najbrt

Kralice nad Oslavou (Třebíčsko) - V Kralicích nad Oslavou dnes začaly velké oslavy 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické, jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek. Ve škole byly otevřeny výstavy přibližující mimo jiné moravské nekatolické památky. V programu, který potrvá do neděle, jsou téměř čtyři desítky akcí. Kralice očekávají asi 3000 návštěvníků, uvedl starosta Emil Dračka.

V obci je vyhrazeno několik velkých ploch pro parkování aut. "Pro příchozí jsme připravili informační brožurky s podrobným programem a přehlednou mapkou," uvedl Dračka.

Hlavní část oslav se bude odehrávat od sobotního rána. Na hlavním pódiu u sokolovny budou koncerty. Celou sobotu budou probíhat přednášky. Večer vystoupí divadelní soubor z Českého Těšína s moderně pojatým textem Jana Ámose Komenského v představení Labyrint světa a lusthauz srdce. Děti mohou kupříkladu vyzkoušet výtvarnou a tiskařskou dílnu. Oslavy zakončí v neděli dopoledne ekumenická bohoslužba.

Organizátory oslav jsou kromě obce Českobratrská církev evangelická, Slezská evangelická církev augsburského vyznání, sdružení České studny a Moravské zemské muzeum.

Bible kralická je první český překlad bible z původních jazyků, nikoliv latinské Vulgaty. První vydání vyšlo v šesti svazcích, v jednosvazkovém vydání vyšla Bible kralická poprvé v roce 1596. Letošní výročí připomíná poslední předbělohorské vydání. V době rekatolizace spojovala Bible kralická rozptýlené skupiny českých a moravských exulantů i domácí tajné nekatolíky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)