Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na pouti do Zlatých Hor se sešly tisíce lidí ze tří zemí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. září 2013 6:40
Na pouti do Zlatých Hor se sešly tisíce lidí ze tří zemí

Kostel Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách
Autor: mariahilf.hyperlink.cz

Zlaté Hory (Jesenicko) - Zhruba 5000 věřících zamířilo v sobotu na poutní místo Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor na Jesenicku. Lidé se tu sešli na Pouti národů, která zdůrazňuje propojení Čechů, Němců a Poláků s historickými kořeny tohoto místa. Národy zastoupili i představitelé církve, českou stranu například kardinál Dominik Duka. Akce má v severním cípu Olomouckého kraje dlouholetou tradici, letos se konala poosmnácté.

 

Podle organizátorů je smyslem pouti sblížení a posílení vzájemného přátelství mezi Čechy, Němci a Poláky. "Na tomto území, v Sudetech, patříme opravdu všichni k sobě," řekl ČTK duchovní správce poutního místa Gustav Heřman Rakowski. Dodal, že na pouť přijeli i lidé z dalekých míst, řada z nich ze zahraničí. Tradičně nejpočetnější zahraniční skupinu poutníků tvořili Poláci, slyšet však byli i Němci.

 

"Bylo to moc příjemné, lidé byli nadšení," popsal atmosféru pouti Rakowski. Přestože celou noc i ráno na Jesenicku pršelo, lidé se od návštěvy pouti odradit nenechali. Věřící dříve vycházeli společně od zlatohorského areálu Bohemy po 3,5 kilometru dlouhé křížové cestě vedoucí lesem. Letos program začal až na poutním místě. Součástí byla společná modlitba a po ní mše, kterou tradičně sloužili zástupci církve ze všech tří zemí. Letos ji vedl kardinál Dominik Duka, nechyběli ani ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz či opolský biskup Andrzej Czaja. Podle Rakowskiho na pouť přišlo asi 150 kněží.

 

Historie poutního místa, kam před druhou světovou válkou přicházelo ročně na 100.000 věřících, začala v roce 1647. Tehdy tu podle legendy byla z vyšší moci před švédskými vojsky zachráněna matka a její právě narozené dítě. Od té doby lidé z blízkého i dalekého okolí vzývali na tomto místě Pannu Marii jako pomocnici a ochránkyni nenarozeného života. Nejprve se lidé klaněli obrazu pověšenému na stromě, poté vznikl poutní obraz a v polovině 18. století tu byl vystavěn kostel. O sto let později komunistická moc poutní místo zavřela. Obraz putoval po okolních farnostech, podařilo se ho tak zachránit pro lepší časy.

 

Kostel Panny Marie Pomocné musel být ale vybudován znovu. V roce 1973 ten původní dal komunistický režim srovnat se zemí. Nový kostel vznikl péčí sdružení pro obnovu tohoto místa a byl postaven za 25 milionů korun z darů věřících. Novodobá historie poutí ve Zlatých Horách se píše od roku 1995, kdy byl nový chrám vysvěcen.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)