Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Marx: Jde o to, abychom jako sousedé v Evropě spolu jednali poctivě a dívali se vpřed

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 28. září 2013 14:59
Kardinál Marx: Jde o to, abychom jako sousedé v Evropě spolu jednali poctivě a dívali se vpřed

Ilustrační foto - lebka sv. Václava
Autor: ČBK / Markéta Jírů

Stará Boleslav - Několik tisíc lidí dnes zavítalo na slavnostní poutní mši na Mariánské náměstí ve Staré Boleslavi u Prahy, kde byl před 1078 lety zavražděn patron země, kníže Václav. Pražský arcibiskup Dominik Duka, který mši za slunečného počasí sloužil, mimo jiné vyzdvihl odkaz světce a přirovnal Starou Boleslav k významným poutním místům ve světě.

Německý kardinál Reinhard Marx při mši vyzval k pokračování smíření mezi Čechy a Němci a připomněl 75. výročí od podpisu mnichovské dohody, která znamenala okupaci Československa. Vysloužil si za to obrovský potlesk přítomných.

Duka ve své řeči připomněl, že letošní mše se koná v roce, kdy se připomíná 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Zdůraznil také, že Stará Boleslav patří mezi nejstarší mariánská poutní místa a přirovnal ji například k podobným významným místům, jako je polská Čenstochová.

Podle Duky se kníže Václav stal už ve středověku symbolem odvahy ke změně a naděje na příznivý osud. Při mši byla před arcibiskupem lebka svatého Václava, která je nejvýznamnější svatováclavskou relikvií. Podle Duky je lebka znakem, že byl kníže Václav také bojovníkem, který dvakrát unikl smrti. "Potřetí podlehl zradě a zákeřnému přepadení a to je důvod, proč zde jsme. To je důvod proč, vždy v ohrožení a ve chvílích zrady, prosíme slovy básníka, aby náš svatý kníže potěžkal kopí," uvedl Duka.

Kardinál Marx: Násilí a bezpráví vsadilo těžké rány a zanechalo hořkost

Podle mnichovského kardinála Marxe musí pokračovat usmíření mezi oběma národy a započatý dialog mezi Čechy a Němci nesmí ustrnout. Podpis mnichovské dohody podle něj bezpočet lidí v Česku i Evropě zavalil nepopsatelným utrpením. "Co se stalo, nedá se odestát. Násilí a bezpráví zasadilo těžké rány a zanechalo hořkost. Všeho toho velice lituji, naplňuje mě to smutkem a hluboce se mě to dotýká. Předpokladem k tomu, aby se smíření umožnilo, je mít na zřeteli  dějinnou pravdu, kterou naše národy prožily a protrpěly," uvedl Marx. V závěru svého projevu pak o usmíření mezi českým a německým národem poprosil svatého Václava: „Proto chci vzývat svatého knížete Václava o přímluvu a prosit Boha, aby mezi námi posiloval důvěru. Kéž lidi obou našich zemí nyní i v budoucnu spojuje svoboda, mír a přátelství!“

Podle policejní mluvčí Markéty Zlochové je návštěvnost svatováclavské pouti nižší než v předchozích letech. Policie nezaznamenala žádné problémy v místech pouti ani v dopravě. Centrum města je pro automobily uzavřené.

"Nepřišlo mi, že by se letošní Svatováclavské pouti zúčastnilo méně lidí, jak píší média. Rozhodně se jí ale zúčastnilo méně politiků," okomentoval počet účastníků kardinál Duka na svém facebookovém profilu.

Ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy. Do města byly už v pátek přivezeny svatováclavské relikvie, které jsou dnes pro návštěvníky vystaveny v kryptě baziliky svatého Václava.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)