Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odpůrci církevních restitucí požádali vládu, aby je pozastavila

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. října 2013 17:39
Odpůrci církevních restitucí požádali vládu, aby je pozastavila

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / lovecz / Wikimedia Commons

Praha - Odpůrci církevních restitucí z řad několika sdružení vyzvali vládu Jiřího Rusnoka, aby předložila zákonné opatření o pozastavení účinnosti zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Řekli to dnes novinářům. Reakce úřadu vlády byla podle jedné z iniciátorů výzvy, spisovatelky Lenky Procházkové, záporná.

Autoři žádosti mimo jiné tvrdí, že předpis podlamuje právní prostředí. "Subjekty, které přišly o majetky v důsledku kolaborace s nacistickým režimem, se cítí oprávněny požadovat tyto majetky zpět. Pilíře majetkových práv státu, hanlivě označované jako vyhaslé Benešovy dekrety, jsou plíživě odstraňovány," uvedli ve výzvě.

Úřad vlády prý pisatele upozornil na to, že zákon je účinný a legislativní postup by byl složitější. Vyrovnání státu s církvemi je navíc širším politickým tématem, které nemůže řešit vláda v demisi, odpověděl podle Procházkové kabinet.

Autoři výzvy soudí, že pokud by vláda takové zákonné opatření podala, Senát by je asi schválil a prezident podepsal. Vydávání majetku církvím by bylo zastaveno. Nová Sněmovna - vzhledem k očekávané levicové většině - by podle odpůrců restitucí opatření taky podpořila a získala by čas provést analýzu a vyhlásit k věci referendum, případně zákon novelizovat.

Státní pozemkový úřad vydal při církevních restitucích do konce září sedm pozemků a jednu stavbu a uzavřel 17 dohod o vydání celkem 59 pozemků a tří staveb. Církve dosud zaslaly úřadu 1586 výzev, v nich žádají o vydání 41.674 zemědělských pozemků a 204 staveb.

Stát vyjednal vyrovnání a změnu financování se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné odstřižení placení duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)