Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rusnokova vláda nepředloží zákonné opatření o vyjmutí Hradu z restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. října 2013 16:25
Rusnokova vláda nepředloží zákonné opatření o vyjmutí Hradu z restitucí

Premiér Jiří Rusnok
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Úřednická vláda v demisi Senátu nepředloží zákonné opatření, které by vyňalo Pražský hrad z církevních restitucí. Ministři kultury, spravedlnosti a vnitra mají ale do 14 dnů zpracovat návrh řešení situace, aby se jí mohla zabývat příští vláda. Na dnešní tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámili premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který s návrhem na zákonné opatření přišel.

Rusnok má za to, že otázka církevních restitucí je výsostně politickou, a proto by ji měla řešit až nová politická reprezentace vzešlá z předčasných voleb. "Je to vyloženě politická záležitost, podle mého soudu zbytečně příliš politická, ale v Čechách to tak prostě chodí, symbolická. Myslím, že ta věcná podstata toho problému je mnohem přízemnější, než se na první pohled může zdát," uvedl ministerský předseda.

Možné alternativy pak nastínil ministr vnitra. "Připravím variantu vynětí Pražského hradu," řekl k jednomu z možných řešení Pecina. "Já se budu snažit připravit i variantu případného odložení církevních restitucí nebo pozastavení o rok," uvedl také s tím, že další možností je to, že se "nebude dít nic" a církevní restituce se nezmění.

Z připravených návrhů si pak podle Peciny vybere nová vláda takový, který bude považovat za nejlepší. "Jde o to, aby někdo neřekl za tři roky, že za nás církev požádala, což je bezpochyby pravda, my, že jsme nekonali, a kvůli tomu že český národ přišel o třetinu Pražského hradu," uvedl.

Změnu církevních restitucí požaduje například sociální demokracie, která je favoritem předčasných voleb a mohla by tak usednout v příští vládě. Právě ČSSD přišla v úterý s požadavkem na roční moratorium na vydávání církevního majetku. Podporu při snaze o změnu církevních restitucí přitom může čekat třeba od komunistů, kteří je také kritizují a požadují k nim referendum.

Vyjmout areál Pražského hradu z církevních restitucí navrhlo ministerstvo vnitra, protože podle něj pražské arcibiskupství v rozporu s dohodou z roku 2010 požádalo letos v srpnu o některé budovy a pozemky na Hradě. Rusnok ale již v pondělí po jednání s kardinálem Dominikem Dukou prohlásil, že pro zákonné opatření není. Věc podle něj není tak naléhavá, aby se nyní musel měnit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Duka po schůzce řekl, že s exprezidentem Václavem Klausem i současnou hlavou státu Milošem Zemanem vyjednal takové uspořádání, podle něhož by budovy, které církve v areálu Hradu užívají, měly zůstat církevní. Objekty potřebné pro bezpečnostní chod státu by pak zůstaly státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)