Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní galerie eviduje v rámci majetkového vyrovnání žádosti o 29 uměleckých děl

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 10. října 2013 13:31
Národní galerie eviduje v rámci majetkového vyrovnání žádosti o 29 uměleckých děl

Palác Kinských v Praze, jedno ze sídel Národní galerie
Autor: Wikipedia.org / W. Rebel / Creative Commons

Praha - Národní galerie (NG) v Praze dostala pět žádostí o vydání movitých uměleckých památek na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Celkem jde o 29 uměleckých děl, některá z nich ale tvoří cykly. Například je to devět gotických deskových obrazů tvořících Vyšebrodský oltář, o který požádalo Cisterciácké opatství Vyšší Brod, nebo čtyři obrazy také z doby středověku, které jsou částí takzvaného Puchnerova oltáře a o něž požádal Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou. 

NG věří, že se jí podaří s případnými novými vlastníky děl uzavřít dohodu o tom, že obrazy nadále zůstanou v jejích expozicích jako dlouhodobá zápůjčka. V tomto smyslu se již dříve vyjádřili cisterciáci - chtěli žádostí dosáhnout toho, aby stát uznal, že oltář patří jim. Augustiniáni požádali o dva obrazy Petra Paula Rubense - Umučeni sv. Tomáše a Sv. Augustin. Také augustináni deklarují zájem ponechat obrazy v expozici NG. 

Žádosti o zmíněné obrazy NG eviduje od května. Rozhodnout o tom, zda jsou žádosti zákonné, musí do šesti měsíců, tedy do 9. listopadu, řekl dnes novinářům zastupující generální ředitel NG v Praze Vít Vlnas. Podle zákona mohou být vydány movité věci, které funkčně souvisely s nemovitostmi, které oprávněné osoby již vlastní, nebo které se podle zákona také vydávají. Pokud NG nezjistí funkční souvislost, bude muset rozhodovat soud, uvedl Vlnas. V srpnu NG dostala ještě žádost Českomoravské provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří o čtyři obrazy ze 17. století. Podle Vlnase jde o neautorská díla, která z hlediska NG nemají prvořadý galerijní význam a nejsou ani součástí žádné její expozice. V říjnu Benediktinské opatství Emauzy zažádalo o deset obrazů, ty jsou ale již nyní jako zápůjčka v emauzském opatství, a jde tedy pouze o formalitu, uvedl Vlnas. 

Žádosti o vydání Rubensových děl, Vyšebrodského cyklu i Puchnerova oltáře podle něj zastřešují strahovští premonstráti. "Představitelé církví se zavázali státu, že díla po restituci zůstanou v Národní galerii, případně jiné státní instituci," řekl dnes zástupce premonstrátu Gejza Šidlovský. Připomněl ale, že mnohé církevní instituce ještě o umělecká díla nepožádaly, do konce roku může NG ještě nějaké žádosti dostat. O Vyšebrodský cyklus se cisterciáci již dříve neúspěšně soudili. Vlnas dnes připomněl, že o něj nemohli žádat v rámci restitucí v 90. letech, kdy se umělecká díla vydávala na základě výčtového zákona a podmínkou bylo, že na jaře roku 1950 díla byla fyzicky na místě - v tomto případě v klášteře. Oltář však byl z Vyššího Brodu odvezen již v roce 1938; i tehdy ale byl v klášteře umístěn až druhotně a jsou i teorie, že původně vůbec nevznikl pro Vyšší Brod, ale pro katedrálu sv. Víta. "Doložení funkčního spojení s budovou není tak jednoduché jako v případě Rubensových obrazů," připouští Vlnas. NG si vyžádala od žadatelů další dokumenty, které nyní prověřuje zvláštní pracovní skupina. 

NG neeviduje žádnou žádost o vydání pozemku nebo nemovitého majetku, tedy ani Šternberského paláce na Hradčanech. Vydávání věcí dalšími státními organizacemi mimo Pozemkový fond a Lesy ČR je koncipováno jako výjimečné a musí být splněny dodatečné podmínky, připomíná Vlnas. Proto, aby Šternberský palác mohl být vrácen, by musel v rozhodném období sloužit církvi k duchovním nebo charitativním účelům, případně by musel funkčně souviset s jinou církevní nemovitostí. To podle NG nebylo, a nemůže být proto církvi vrácen. 

Související zpráva: Národní galerie dosud obdržela čtyři žádosti o vydání majetku

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)