Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští a slovenští biskupové se setkají na Moravě. Věřící jim připomenou osud arcibiskupa Bezáka

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 20. října 2013 15:04
Čeští a slovenští biskupové se setkají na Moravě. Věřící jim připomenou osud arcibiskupa Bezáka

Brněnská katedrála svatého Petra a Pavla
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Po pětileté pauze se opět uskuteční společné zasedání České biskupské konference (ČBK) a Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Biskupové se sejdou 22. až 24. října ve Vranově u Brna, ve středu budou slavit mši v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla. Na setkání i mši se chystá několik desítek českých a slovenských věřících, kteří chtějí biskupům připomenout osud odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka.

Hlavními tématy společného programu biskupů budou otázky sekularizace jako pastorační výzvy či vztahů státu a církve za uplynulých dvacet let a zhodnocení cesty církve v tomto období, uvádí tiskové středisko České biskupské konference.

Hlavním celebrantem při mši v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově, která je naplánována na středu od 17.30 hodin, bude předseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský. Právě před katedrálu se s obrázky a transparenty Róberta Bezáka chystají také věřící.

“Toužíme po tom, aby Róbert Bezák dostal příležitost sejít se s papežem, a žádáme naše biskupy, aby toto setkání pomohli zprostředkovat,” uvedl pro Christnet.cz provozovatel informačního webu Robertbezak.eu Miloslav Müller.

Další důvod, proč chtějí věřící osud bývalého trnavského arcibiskupa připomenout, je, že stále nejsou známy důvody jeho odvolání. To podle nich nadále umožňuje spekulace, které Bezákovi ubližují. Jako příklad Müller uvádí nedávný článek ve Frankfurter Allgemeine Zeitung, kde redaktor deníku jako důvod Bezákova odvolání uvedl přemrštěné stavební náklady a nejasné finanční poměry a srovnává ho s případem limburgského biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta. Ten od německých bulvárních médií dostal přezdívku “biskup luxusu” za to, že přestavba jeho sídla údajně mnohonásobně překročila původní rozpočet a mohla nakonec stát až 40 milionů eur (miliardu korun).

Právě někteří čeští biskupové se Róberta Bezáka už dříve zastali. “Mohu říci zcela otevřeně, že pan arcibiskup Bezák nebyl odvolán na základě nějakého morálního deliktu,” uvedl v létě kardinál Dominik Duka. Mezi dalšími byl emeritní kardinál Vlk či pražský světící biskup Václav Malý.

První společné plenární zasedání samostatných biskupských konferencí obou republik proběhlo 23. a 24. listopadu 1993 v Olomouci. Druhé takovéto setkání následně rok nato hostil slovenský Badín (8 a 9. listopadu 1994). Poslední, šesté společné plenární zasedání se uskutečnilo 13. a 14. 1998 v Spišskom Podhradí. Od roku 1999 se plenárních zasedání zúčastňovali jen delegáti biskupských konferencí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)