Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dokument: Stanovisko předsedy ČBK Dominika Duky k volbám

Domácí zpravodajství / juml / ČBK / 21. října 2013 15:10
Dokument: Stanovisko předsedy ČBK Dominika Duky k volbám

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Přinášíme stanovisko předsedy České biskupské konference kardinála Dominika Duky k nadcházejícím parlamentním volbám. Text zveřejňujeme v plném znění.

Stanovisko předsedy České biskupské konference k volbám 2013

Česká biskupská konference si je plně vědoma své role ve společnosti a každý její člen své osobní zodpovědnosti kněžské i občanské. S vědomím, že církev je součástí celku společnosti, shrnuji náš názor na současnou situaci:

1. Společnost se dostala do morální krize, která působí zpochybnění demokracie v očích mnoha občanů. Obhajobu demokracie považuji za prvořadý úkol, protože její ztráta by otevřela cestu k nesvobodě.

2. V úctě k odvaze a utrpení našich předchůdců z doby totality vyjadřuji své obavy z výroků a postupů některých politiků, kterých jsme, bohužel, svědky.

3. Církvi nejde o převzetí cizího ani společného majetku, nýbrž o to, aby mohla spravovat majetek, který jí náleží, aby kněží nemuseli být placeni státem a jako státní zaměstnanci museli plnit příkazy jakékoli vlády a pro ideovou neposlušnost mohli být kdykoli propuštěni. Čtyřicet let tomu tak bylo. Způsob, jakým je otázka církevních restitucí využívána v předvolební kampani, považuji za útok na právní řád a pohrdání zákonem, který odhlasoval demokraticky zvolený parlament, schválil Ústavní soud a vešel v platnost.

4. Prosím všechny politiky o věcné a konstruktivní řešení problémů společnosti. Pracovníky médií vyzývám, aby neuváženými výroky nepřispívali k atmosféře konfrontací a informovali objektivně a především pravdivě.

5. Přestože jsme vzrůstajícími emocemi a kampaněmi vtahováni do politického zápasu stran, chceme zůstat mimo tuto rovinu sporů a i nadále prosazovat morální zásady a duchovní hodnoty, na nichž je budován spokojený život společnosti s vědomím, že stát neochrání rodinu, ale naopak rodiny vytvoří a obhájí demokracii.

6. Je mi zřejmé, že jakékoli volby, ale tyto zvláště, nekladou před voliče dílčí otázky výhod, ale zásadní mravní otázku o budoucím vývoji společnosti, o osudu dětí a mladých lidí především.

7. Proto vyzývám všechny k odpovědné a rozmyšlené volbě a upozorňuji ty, kteří k volbám nechtějí jít, že se vzdávají své svobodné vůle a nechají o sobě rozhodnout jiné.

V Praze dne 21. října 2013

kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský
předseda České biskupské konference

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)