Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci církví se ve čtvrtek setkají s ČSSD kvůli revizi majetkového vyrovnání

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 18. listopadu 2013 14:44
Zástupci církví se ve čtvrtek setkají s ČSSD kvůli revizi majetkového vyrovnání

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Kvůli majetkovému vyrovnání se církve a ČSSD sejdou ve čtvrtek, schůzky se zúčastní zástupci České biskupské konference (ČBK), Federace židovských obcí a Ekumenické rady církví. O setkání požádal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, jehož strana usiluje o revizi církevních restitucí vyjednaných předchozí vládou Petra Nečase (ODS). ČSSD by ráda snížila finanční kompenzace nebo vyňala Hrad z restitucí. 

"Na jednání půjdu jako zástupce občanů, kteří požadují revizi církevních restitucí a dali k tomu ve volbách ČSSD mandát vítězné strany. Chci jednat mimo jiné o výrazném snížení dopadu restitucí na státní rozpočet, o účelu, na který budou prostředky z finančních náhrad používány, nebo třeba o vynětí areálu Pražského hradu z restitucí," popsal dnes Sobotka ČTK své požadavky, s nimiž půjde na čtvrteční schůzku. Generální sekretář ČBK Tomáš Holub dnes ČTK řekl, že církve se budou snažit vysvětlit svojí pozici ve společnosti, osvětlit důvod vyjednaného postupu restitucí, jehož součástí je do budoucna odstřižení placení církví od státního rozpočtu. Podle Holuba si také církve budou se zástupci ČSSD ujasňovat, co se od církví očekává. Holub minulý týden zopakoval, že církve nemohou z původní dohody se státem ustoupit, protože by pak nemohly naplnit očekávanou službu ve společnosti. 

Sociální demokraté usilují o změny v církevních restitucích také při jednání o vládě s hnutím ANO a s KDU-ČSL. Zatímco ANO se debatám nebrání - jeho šéf Andrej Babiš kritizoval inflační doložku finančního narovnání - lidovci chtějí zachovat nynější stav. I kvůli neshodám s možným koaličním partnerem požádal Sobotka o jednání s církvemi. Před říjnovými volbami sociální demokraté uvažovali také o možnosti uspořádat o církevních restitucích referendum, což požadují komunisté, nakonec ale od této možnosti ustoupili. V minulém týdnu také připustili, že bez dohody s církvemi nebude možné docílit změn v restitucích. 

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)