Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Holub: Církev chystá rezervní a solidární fond

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. listopadu 2013 16:23
Holub: Církev chystá rezervní a solidární fond

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Praha - Vedle investičního fondu, který bude využívat část peněz z církevních restitucí, chystá katolická církev také zřízení dalších dvou fondů, rezervního a solidárního. Počítá s tím Česká biskupská konference (ČBK), zjistila ČTK. Zatímco rezervní fond má sloužit diecézím pro nenadálé situace, solidární fond bude sloužit k tomu, aby skrz něj bohatší diecéze pomáhaly těm chudším.

"Rozhodovat o tom budou sami biskupové," uvedl generální sekretář ČBK Tomáš Holub. Podkladem pro rozhodování přitom budou výsledky hospodaření. Solidární fond má být průběžný, každoročně se má naplňovat a vyprazdňovat. "A začne fungovat až za dva roky, protože po tu dobu existuje ještě příspěvek ze strany státu, který dosahuje výši platby z roku 2011," dodal Holub.

V rezervním fondu budou peníze pro nečekané události, jako je povodeň, která zasáhne některou z diecézí. "Pak by takový fond poskytl finanční prostředky na její obnovu. Tento fond začne fungovat od okamžiku, kdy stát splní své závazky a pošle peníze," přiblížil Holub v Katolickém týdeníku. V tu chvíli půjde část z nich v řádu několika mála procent do solidárního fondu. Základ pro rezervní fond má podle Holuba vzniknout počátkem příštího roku.

Třetí, a to investiční fond hodlá katolická církev zřídit v lednu nebo v únoru, v současnosti vybírá banku, která se o něj bude starat. V užším výběru jsou podle Holuba tři banky, neřekl ale, z jakých institucí se vybírá. Investiční strategie fondu se teprve tvoří. Holub připustil, že investice je vždy spojena s rizikem, placení investiční profesionálové proto budou pod kontrolou všech diecézí.

Římskokatolická církev je největším příjemcem v církevních restitucích, které sestávají z navracení majetku a finančního příspěvku. Z vyjednané částky kompenzací ve výši 59 miliard korun, k níž se ještě připočítá inflace, jí připadne 47,2 miliardy. Finanční náhrady budou vypláceny ročně. Součástí vyjednané podpory je i postupná odluka všech církví od státu. Státní podpora církvím se tak během 17 let sníží na nulu. Církve a náboženské organizace vedle toho žádají o navrácení pozemků, lesů, budov a dalších nemovitostí, které byly zabaveny za komunismu.

Církve odmítají snahy potenciálních koaličních stran ČSSD a ANO o snížení finanční náhrady a změnu zákona o církevním narovnání. Restituce obstály u Ústavního soudu. Ústavní soud také loni stanovil, že do doby schválení restitucí, což se nakonec stalo, mohou o jednotlivých majetkových nárocích církví rozhodovat soudy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)