Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vánoční strom dnes ve Vatikánu rozsvítil biskup Radkovský, zúčastnil se i kardinál Duka

Ze světa / MiH / ČBK / 13. prosince 2013 19:04

Vatikán - Kardinál Dominik Duka se dnes zúčastnil slavnostního rozsvícení vánočního stromu pocházejícího z Domažlicka, který zdobí Svatopetrské náměstí ve Vatikánu. Samotné rozsvícení provedl v 16.00 hod. plzeňský biskup František Radkovský, z jehož diecéze vánoční strom pochází.

„Ano, tento strom je mezinárodní! Vyrostl v blízkosti českých a německých hranic,“ prohlásil papež František při setkání s delegací, která doprovázela předání a rozsvícení vánočního stromu stojícího na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Skupina bavorských poutníků a zástupců veřejného života, které dnes v poledne papež František přijal na soukromé audienci, byla doprovázena také českými zástupci spolu s plzeňským biskupem Františkem Radkovským.

Sedmitunový smrk letos darovala Vatikánu bavorská obec Waldmünchen. Původ má však v České republice, neboť vyrostl nedaleko hraničního přechodu Folmava na Domažlicku. „Tento majestátní strom bude stát vedle jesliček až do konce vánočních oslav, a bude obdivován obyvateli Říma i poutníky a turisty ze všech koutů světa. Děkuji vám, drazí přátelé, za tento velký strom i za ty menší stromky, které jsou určeny pro různá místa ve Vatikánu,“ uvedl papež.

Podle římského biskupa připomíná strom Boží světlo, které obklopilo pastýře v Betlémě: „O Vánocích se na každém místě ozývá zpráva anděla betlémským pastýřům: ´Dnes se vám v Davidově městě narodil Spasitel, který je Kristus Pán.´ Tyto pastýře - jak říká evangelium - zahalilo veliké světlo. I dnes Ježíš nadále rozptyluje temnotu omylu a hříchu, aby lidstvu přinesl radost zářícího Božího světla, jehož je vánoční strom znamením a připomínkou. Nechejme se obklopit světlem jeho pravdy, neboť radost evangelia naplňuje srdce a celý život těch, kdo se setkají s Ježíšem.“

Jak uvedl v dopise do Vatikánu řezenský biskup Rudolf Voderholzer, do jehož diecéze Waldmünchen spadá, letošní strom je symbolem smíření: „Tento česko-německý vánoční strom je kromě ´tradiční´ křesťanské symboliky stromu, jímž je spása, také znamením míru a přeshraničního mostu smíření mezi Východem a Západem. Tento aspekt se mi zdá velmi důležitý."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)