Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KLDR zveřejnila video jihokorejského misionáře obviněného ze špionáže

Ze světa / MiH / ČTK / 27. února 2014 9:24
KLDR zveřejnila video jihokorejského misionáře obviněného ze špionáže

Jeden z monumentů severokorejského totalitního režimu v Pchjongjangu. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Mannen av börd / Creative Commons

Soul - Severní Korea zveřejnila videonahrávku jihokorejského misionáře, kterého režim v Pchjongjangu zadržuje. Misionář ve videu tvrdí, že spáchal protistátní zločiny. Podle informací agentury Reuters KLDR identifikovala jihokorejského misionáře jako padesátiletého Kim Čong-uka. Na nahrávce vypovídá pod portréty bývalých severokorejských vůdců Kim Čong-ila a Kim Ir-sena patrně na státem zorganizované tiskové konferenci. 

Oba korejské státy jsou právě ve fázi mírného oteplení vztahů včetně uspořádání dlouho zablokovaných setkání korejských rodin rozdělených válkou. Zadržení jihokorejského "rozvraceče" by KLDR mohlo posloužit jako nová záminka k zostření rétoriky a omezení kontaktů. 

"Od doby, co jsem poprvé přijel do čínského Tan-tungu v srpnu 2007, jsem hodně přemýšlel, jak bych proklouzl do Pchjongjangu," uvedl Kim na videonahrávce. Se Severokorejci se prý poprvé setkal, když pracoval jako misionář v Číně. "Řekl jsem jim, že bychom měli vybudovat boží národ a svrhnout severokorejský režim a politický systém. Dal jsem jim protistátní literaturu a nařídil, aby se vrátili zpátky a vybudovali podzemní církev," dodal. 

KLDR tvrdí, že Kim je jihokorejský špión, který se tajně pokoušel svrhnout její státní zřízení. Pchjongjang oznámil v listopadu loňského roku, že zadržel jihokorejského špióna a vyšetřuje ho. Není ale zcela jasné, zda tím mínila právě Kim Čong-uka. 

Severní Korea tvrdí, že v zemi platí náboženské svobody. Podle zpráv mezinárodních organizací patří mezi nejrepresivnější režimy na světě, pokud jde o svobodu víry a vyznání. 

Více než rok je v Severní Koreji zadržován misionář korejsko-amerického původu Kenneth Bae, kterého severokorejský soud poslal na 15 let nucených prací za snahu "svrhnout stát". Začátkem tohoto měsíce zadržely úřady v Pchjongjangu australského misionáře Johna Shorta, protože u sebe měl náboženské materiály. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)