Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Krakov tleskal premiéře muzikálu o polském papeži

Ze světa / juml / ČTK / 4. dubna 2014 8:22
Krakov tleskal premiéře muzikálu o polském papeži

Jan Pavel II. v roce 1980
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Krakov - S příznivým ohlasem diváků i médií se ve středu večer v Krakově setkala světová premiéra italského muzikálu o životě papeže Jana Pavla II. Dvouhodinová podívaná nazvaná "Karol Wojtyla. Skutečná historie" zachycuje život slavného Poláka od narození v polských Wadowicích až do jeho zvolení hlavou římskokatolické církve.

Režisér Duccio Forza představil polskému publiku dílo v původní italské verzi, na překlad do polštiny se teprve čeká. Po polské premiéře uvidí v polovině dubna muzikál diváci v Římě, a pak i v dalších italských městech. Revoluční zpracování papežova života se nevyhnulo technice trojrozměrného hologramu, zpěv, tanec a recitaci doplňovaly okázalé kostýmy hlavních postav.

Většina scén se odehrává ve Wadowicích a v Krakově, kde Karol Wojtyla působil jako arcibiskup v letech 1963-78. Muzikál ale začíná scénou z května 1981, kdy byl na Jana Pavla II. v Římě spáchán pokus o atentát.

Zachytit papežův bohatý život do dvouhodinové produkce byl podle režiséra Forzy mimořádně těžký úkol. Role Wojtyly zachycenou v čase se museli zhostit tři interpreti - muzikál ukazuje hlavního hrdinu ve věku devíti, dvaceti a padesáti let.

Vůbec první muzikál věnovaný papeži uviděl Krakov v den devátého výročí smrti Jana Pavla II. Další představení je v Krakově plánováno na dnešní večer a na pátek, příští týden se italský soubor dvakrát představí ve Varšavě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)