Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev podepsala s ČSOB dohodu o vzniku investičního fondu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. května 2014 16:39
Církev podepsala s ČSOB dohodu o vzniku investičního fondu

Československá obchodní banka (ČSOB) patří mezi tři největší banky působící na českém trhu
Autor: Csob.cz

Olomouc - Zástupci katolické církve podepsali v úterý v Olomouci s ČSOB dohodu o vzniku investičního fondu s proměnným kapitálem, který umožňuje pružné vkládání i výběr peněz. Katolická církev do něj vloží část peněz z majetkového vyrovnání. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba jde o mezník ve způsobu zodpovědného hospodaření církve v budoucnosti. Jeden z podfondů bude podle Holuba s největší pravděpodobností spravovat také Česká spořitelna.

"Chtěli jsme, aby způsob, jakým budeme zajišťovat budoucnost, byl zodpovědný a etický," řekl dnes novinářům generální sekretář Holub po zasedání České biskupské konference v Olomouci. "To znamená, abychom neinvestovali do věcí, které nejsou v souladu s tím, co katolická církev hlásá ve svých praktických přístupech k životu. Zároveň jsme hledali způsob, abychom investovali společně, aby to byla věc, která bude mít také svou zodpovědnost v profesionalitě. Partnera jsme našli v ČSOB," uvedl.

Podotkl, že forma investičního fondu SICAV existuje v české legislativě od 1. ledna a církev je jedna z prvních, která do této formy způsobu spravování finančních prostředků šla. "Je to znamení zodpovědnosti za budoucnost. Nechceme a nesmíme si dovolit projídat peníze budoucnosti," doplnil Holub. Podle něj půjde o způsob kolektivního investování, do kterého budou přispívat podle svého rozhodnutí všechny diecéze.  

Holub již dříve v Hospodářských novinách uvedl, že do fondu katolická církev v první fázi umístí méně než půl miliardy korun, ve velmi krátké době by ale částka měla překročit miliardu. Vedení katolické církve vybíralo z 12 nabídek, některé z nich byly ze zahraničí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)